Politică

Ponta: Îl avertizez pe Băsescu să înceteze imediat ameninţările şi intervenţiile în Parlament

Autor: Departamentul Politic

03.07.2012, 21:32 426

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta l-a avertizat pe preşedintele Traian Băsescu să înceteze imediat cu ameninţările la adresa Guvernului şi cu intervenţiile "abuzive şi neconstituţionale" în activitatea Parlamentului, adăugând că declaraţia acestuia este una iresponsabilă.

El a adăugat că Guvernul nu este implicat în activitatea Parlamentului, dar că nici nu îi este teamă de preşedinte.

"Ca să folosesc acelaşi limbaj pe care cred că preşedintele îl înţelege foarte bine, în primul rând îl avertizez să înceteze imediat cu ameninţările la adresa Guvernului. Nu ne este frică de ameninţările domniei sale, nu ne-a fost nici până acum. În al doilea rând, îl avertizez să înceteze imediat cu intervenţiile, absolut abuzive şi neconstituţionale, în activitatea Parlamentului. Astăzi, Parlamentul, într-o bătălie politică în care Guvernul nu s-a implicat în niciun fel şi nu avea ce să caute preşedintele României să se implice, o bătălie pe care cred că aţi mai văzut-o în ultimii ani, constatând schimbarea majorităţii, schimbă doi oameni. Nu cred că există Instituţia Roberta Anastase, decât dacă cumva domnul preşedinte Băsescu, în mod public, cum a mai făcut-o dealtfel, sprijină furtul şi frauda comisă de Roberta Anastase, şi nu există Instituţia Vasile Blaga, pentru că Blaga a ajuns în mod fraudulos preşedinte al Senatului, pe o funcţie care nu îi revenea nici domniei sale, nici partidului domniei sale", a spus Ponta, la Antena 3.

El a asigurat că nimeni nu îi va schimba pe judecătorii Curţii Constituţionale şi a condamnat faptul că membri ai PDL i-au sesizat pe această temă pe oficialii Uniunii Europene, afirmând că dacă reprezentanţii formaţiunii democrat-liberale nu mai pot "jefui" ţara, nici nu mai sunt interesaţi de interesele ţării.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, marţi seară, lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor să înceteze imediat acţiunile împotriva instituţiilor statului român.

El a arătat că prin aceste acţiuni se încalcă grav valorile fundamentale ale Uniunii Europene şi a susţinut că scopul acţiunilor recente ale USL, UDMR, UNPR este punerea sub control a justiţiei, menţionând că suspendarea şefului statului este doar o etapă în atingerea acestui scop.

Şeful statului a subliniat că face un apel la responsabilitate şi a cerut majorităţii parlamentare să înceteze atacurile la adresa instituţiilor, fie că este vorba de Curtea Constituţională, de Senat, de Camera Deputaţilor, de Avocatul Poporului sau de "alte instituţii care îi deranjează, inclusiv justiţia, ţinta finală a acţiunii majoriăţii parlamentare şi a liderilor acesteia".

În opinia preşedintelui, prin "încălcarea gravă" a legilor ţării şi a Constituţiei, precum şi a Regulamentelor Parlamentului, statul român şi românii sunt puşi "într-o situaţie extrem de dificilă, similară cu cea generată de mineriada din 13-15 iunie 1990".

Vasile Blaga, preşedintele PDL, a fost înlocuit, marţi, la conducerea Senatului de liderul PNL, Crin Antonescu, iar Gheorghe Iancu a fost revocat de plenul Parlamentului din funcţia de Avocat al Poporului.

De asemenea, până la ora transmiterii acestei ştiri, comisia juridică a avizat, în absenţa reprezentanţilor PDL, revocarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO