Politică

Ponta îl pune şef peste subsolul României pe un consilier din Braşov

Ponta îl pune şef peste subsolul României pe un consilier din Braşov

Autor: Roxana Petrescu

30.05.2012, 00:05 2694

Gheorghe Duţu(FOTO), 57 de ani, deputat PSD şi consilier judeţean în Braşov, a fost numit ieri de premierul Victor Ponta în funcţia de pre­şe­dinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), o instituţie cu rol-cheie în sectorul petrolului, gazelor naturale şi al resurselor minerale.

Printre atribuţiile ANRM se numără gestionarea resurselor de hi­dro­carburi şi a resurselor minerale, negocierea clauzelor şi condiţiilor din acor­durile petroliere sau stabilirea preţului de referinţă pentru petro­lul extras din România în vederea stabilirii redevenţei cores­pun­ză­toare. Mai mult, schimbarea de la vârful ANRM vine în contextul în care instituţia este implicată alături de Ministerul Economiei, ANRE şi Ministerul Finanţelor în negocieri cu marile companii petroliere privind introducerea unei suprataxe pe profit chiar de anul viitor, precum şi stabilirea unui nou regim de redevenţe pentru perioada 2015-2024.

Duţu este absolvent al Universităţii din Braşov, Facultatea TCM iar în perioada 1983-1996 a fost inginer - director tehnic în cadrul com­pa­niei Temelia, specializată în realizarea de structuri metalice pentru construcţii industriale. Ulterior, a preluat funcţia de director general al com­paniei Temvar, formată din fosta Temelia după separarea secţiei de confecţii metalice, utilaje şi piese de schimb.

Până la numirea lui Duţu în funcţie, şeful ANRM a fost Alexandru Pătruţi, 53 de ani, absolvent al Facultăţii de Geologie şi Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, care a preluat această funcţie în ianuarie 2009. Înainte de a veni la ANRM, Pătruţi a lucrat în perioada 2005-2009 în cadrul Romaqua Group în funcţia de director al Direcţiei de mediu şi resurse minerale.

În toamna anului trecut, agenţia Media­fax a relatat că, dintre cei 33 de consilieri jude­ţeni din Braşov, 75% au firme sau sunt aso­ciaţi într-o societate comercială, printre aceş­tia figurând şi Gheorghe Duţu. Astfel, con­tractul cu valoarea cea mai mare, în­che­iat pe o perioadă de 49 de ani, aparţine unei socie­tăţi la care este asociat consilierul jude­ţean Gheor­ghe Duţu, membru PSD Braşov. El este asociat la şase firme şi preşedinte al Fun­daţiei pentru Dezvoltare Regională Tran­silvania Braşov.

Duţu a declarat atunci corespondentului Mediafax că rolul său în firma respectivă nu are nicio legătură cu semnarea contractului cu Primăria Braşov, "mai ales că Primăria are altă culoare politică". Înainte de a deve­ni consilier judeţean, Duţu a fost membru în Co­misia pentru exercitarea controlului par­la­mentar asupra activităţii SRI. Potrivit decla­raţiei de avere, Duţu are două aparta­men­te şi două case, care ar putea valora 600.000 de euro, potrivit esti­mărilor ZF, precum şi un spaţiu comercial de aproape 2.000 de metri pătraţi în Braşov. La acestea se adaugă bijuterii şi tablouri de 30.000 de euro.

Numirea lui Duţu în funcţia de preşedinte al ANRM vine în con­tex­tul în care în ultimele zile şefii a patru instituţii de stat cu bugete cu­mulate de aproximativ 14 mld. euro au fost schimbaţi din funcţie. Astfel, la finele săptămânii trecute au fost aduşi Marius Lucian Obreja la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Cris­tia­na Bar­bu la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ileana Ciutan la Casa de Pensii Publice şi Ionuţ Maşala la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO