• Leu / EUR4.9725
  • Leu / GBP5.7376
  • Leu / USD4.5419
Politică

Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%, dar cu restul măsurilor de la o dată ulterioară

Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%, dar cu...

Autor: Ştefan Pană

19.08.2015, 23:10 1216

"Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului", a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele preşedintelui Iohannis şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Întrebat însă insistent dacă se poate spune că, în urma discuţiilor cu şefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat să precizeze acest lucru.

Prim-ministrul a mai spus că la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni s-a discutat "telefonic" cu guvernatorul BNR şi a confirmat că vicepremierul Gabriel Oprea a avut o întâlnire separată cu preşedintele Klaus Iohannis. Victor Ponta nu a dorit, totuşi, să comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu preşedintele separat. "Eu ştiu aceste lucruri, dar nu vreau sa le comentez eu, pentru că ţin de partea politică", a spus Ponta, la România TV.

Şeful Executivului a reiterat faptul că reducerea TVA este sustenabilă din punct de vedere economic. "Eu i-am explicat preşedintelui şi guvernatorului BNR că susţin în continuare că tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA, (...) cu 20% este un impact pe care putem fără probleme să-l acoperim din creştere econimică, colectare mai bună şi administrare a cheltuielilor", a subliniat Ponta. Premierul a adăugat că impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectărilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.

Premierul a adăugat că Guvernul va putea să acopere măsurile anunţate şi în cazul în care Parlamentul va decide ca TVA să scadă la 19%, cum au cereau în iunie liberalii. "O sa aplicăm 19% şi o să acoperim din altă parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine", a spus Ponta.

"Odată cu scăderea la 9% a TVA pentru alimente, în turism şi alte servicii, de fapt media noastră a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred că ar fi bine să fie adoptat într-un consens politic", a adăugat premierul, cu privire la negocierile tehnice de joi, care vor avea loc în Parlament.

Premierul a atras din nou atenţia că există o legătură între adoptarea Codului Fiscal şi noua lege a salarizării. În privinţa salariilor medicilor, Ponta a dat noi precizări cu privire la motivul pentru care a ales ca această categorie să beneficieze de majorări înaintea profesorilor sau a poliţiştilor, spunând că au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de ministerul Sănătăţii. În privina majorărilor pentru restul personalului plătit din fonduri publice, Victor Ponta a spus că va continua negocierile cu sindicatele, însă creşteri vor fi făcute doar când vor exista şi bani.

"Negocieri am avut cu profesorii, cu administraţia publică, cu poliţiştii, înainte de discuţia cu medicii. (...) Aceste categorii cer legitim să aibă salarii mai mari. (...) Am discutat un pic, o să mă văd din nou şi cu liderii sindicali, am zis că nu e corect să zicem de ce le dăm la medici, haideţi să ştim foarte bine că, atunci când avem bani, în condiţiile pe care le negociem, în trei ani şi jumătate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au tăiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Dacă cere toată lumea odată, nu, nu se poate", a spus Ponta.

Premierul a vorbit şi despre propunerea Guvernului de a legaliza şi impozita cadourile făcute medicilor, precizând că este o măsură atât în beneficiul cadrelor medicale, cât şi a pacienţilor. "Decât să avem toţi medicii urmăriţi penal, mai bine le spunem ce se sancţionează şi ce nu se sancţionează", a spus Victor Ponta, la România TV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9725
Diferență: 0,0463
Ieri: 4.9702
Azi: 4.5419
Diferență: 0,1102
Ieri: 4.5369
Azi: 5.7376
Diferență: 0,2201
Ieri: 5.7250
Azi: 5.1534
Diferență: -0,0524
Ieri: 5.1561