Politică

Ponta lasă în campanie guvernul pe mâna lui Georgescu. Cu cine se confruntă în alegeri cei mai puternici lideri politici

Ponta lasă în campanie guvernul pe mâna lui Georgescu. Cu cine se confruntă în alegeri cei mai puternici lideri politici

Autor: Iulian Anghel

23.10.2012, 00:07 858

În general însă candidaţii cu notorie­tate au evitat să intre într-o con­frun­tare directă în colegii. Asta nu va fa­ce lupta mai puţin vie. Din opoziţie, PDL are mai mult timp de cam­panie. De la putere, USL va "delega" unele atribuţii ministeriale. Vicepremierul Florin Georgescu a primit însărcinarea să asigure "permanenţa" la Guvern câtă vreme pre­mie­rul Victor Ponta va fi plecat în campanie. Toţi li­derii USL se vor implica, in­di­ferent ce func­ţii deţin. Nu mai puţin de 14 mi­niştri can­didea­ză în alegeri.

"Am dis­cu­tat despre pro­gra­mul de campanie electorală la care vom participa indi­fe­rent de funcţiile pe care le ocupăm din punct de vedere instituţional. (...) Important este că eu voi participa bineînţeles la cam­panie, dar viceprim-mi­nis­trul Florin Geor­ges­cu nu candidează şi asigură non-stop când sunt eu plecat activitatea guverna­men­tală", a arătat ieri Ponta, citat de Mediafax.

La nivelul fiecărui minister există cel puţin un secretar de stat care a fost deja sta­bi­lit şi care va fi tot timpul în minister în pe­rioa­da de campanie electorală, mai spune Ponta.

USL şi-a definitivat lista candidaţilor, iar ARD (Alianţa România Dreaptă care cu­prin­de PDL, Forţa Civică, partidul lui Răz­van Ungureanu, şi PNŢCD) este pe ulti­ma sută de metri cu acest demers.

Liderii parti­delor şi-au ales colegiile, dar, în unele cazuri, cum este chiar al premierului Victor Ponta care candidează la Camera Deputaţilor în cole­giul 6 din Gorj, contracandidaţii întârzie să apară, aşa cum se întâmplă şi în cazul lui Crin Antonescu care candidează în colegiul senatorial 5 Bucureşti. Explicaţia este că o astfel de luptă este în cele mai multe dintre cazuri dinainte pierdută. De aceea liderii au de cele mai multe ori contracandidaţi cu mult mai puţină notorietate pentru că nici ei nu se aruncă într-o luptă directă.

Iată, aşadar, că liderul PDL Vasile Blaga îl va înfrunta în colegiul senatorial 1 din Timiş pe un candidat puţin cunoscut la nivel naţional, Marcel Suciu de la USL. Dacă ar fi rămas în Bucu­reşti unde în urmă cu patru ani câşti­gase colegiul senatorial 5, el ar fi trebuit să-l înfrunte pe Crin Antonescu care candi­dează în acest colegiu.

La fel a procedat şi Elena Udrea care în colegiul 5 Neamţ (la Cameră) îl va înfrunta pe un ilustru necunoscut la nivel central, istoricul Liviu Brătescu.

Cu toate acestea, există însă confruntări care se vor dovedi interesante.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungurea­nu îl va înfrunta în colegiul senatorial 1 din Arad pe actualul senator USL Ovidiu Ma­rian. Crin Antonescu i-ar putea avea drept contracandidaţi pe actualul parlamen­tar Cris­tian Rădulescu sau pe Ovidiu Cerbu­les­cu, fost şef la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti.

Fostul premier ţărănist Victor Ciorbea, care candidează acum din partea PNL (pe listele USL), îl va înfrunta la Bucureşti în cole­giul 9 deputaţi pe fostul ministru Teodor Paleologu.

Fostul premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu, care candidează în colegiul sena­to­rial 2 din Bucureşti (care acum aparţine lui Crin Antonescu) îşi aşteaptă încă contra­can­di­datul care ar putea fi Anca Boagiu, fost minis­tru. Ea este senator ales în colegiul 4, dar, deşi există o listă de candidaţi, PDL nu a anunţat şi repartizarea lor pe colegii, astfel că Tăriceanu s-ar putea confrunta în final şi cu Cristian Rădulescu sau Ovidiu Cerbulescu. Nu doar actualii miniştri candidează, ci şi foştii. Traian Igaş (PDL), fostul ministru de interne, îl va înfrunta la Timiş pe Dorel Popa (PSD), relativ cunoscut la nivel local. În cazul altor "foşti" însă lucrurile, deşi par mai uşoare, sunt în realitate destul de complicate având în vedere scorul pe care USL îl înre­gistrează în sondaje, Astfel, fostul ministru Claudia Boghicevici (PDL) o va înfrunta la Arad pe Lia Ardelean (PC) în colegiul 2 Cameră, în vreme ce un alt fost ministru, Gheorghe Seculici (PDL), îl va înfrunta pe Florin Galiş (PNL) - colegiul 3 Cameră.

La Cluj, senatorul liberal Marius Nicoa­ră (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj) va încerca să-şi reînoiască mandatul şi să-şi ia revanşa după ce în vară a pierdut alegerile pentru Primăria Clujului în faţa lui Emil Boc. El îl va înfrunta în colegiul 3 sena­tori pe Ramon Modloveanu.

Un alt fost pre­şe­dinte al CJ Cluj, Alin Tişe (finul lui Emil Boc, care în vară a pierdut alegerile pentru şefia CJ Cluj) vrea să ajungă în Parlament şi îl va înfrunta în colegiul senatorial 1 pe Mircea Jorj de la PSD.

Patru foşti prim miniştri (Petre Roman, Victor Ciorbea, Călin Popescu-Tăriceanu, din partea USL şi Mihai Răzvan Ungureanu, din partea partidului Forţa Civică) şi premierul în exerciţiu, Victor Ponta candidează în alegerile.

Organizarea alegerilor din 9 decembrie va costa 199 mil. lei (44 mil. euro) după cum a estimat Guvernul în urmă la începutul acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO