Politică

Ponta: Numărul de membri din cadrul Consiliului de conducere a ASF va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%

Ponta: Numărul de membri din cadrul Consiliului de...

Autor: Departamentul Economic

04.06.2013, 15:01 682

Numărul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%, astfel de plăţi, în cuantum net de câte 230.000 net, fiind deja acordate pentru trei foşti membri ai CSA, a afirmat premierul Victor Ponta

Reducere numărului de posturi în conducerea ASF este operată la doar o lună de la înfiinţarea instituţiei.

"Săptămâna această vom avea o ordonanţă de urgenţă, o să reducem numărul de membri, de la 19 la 11, este clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo, şi o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

El a afirmat că au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, pentru trei foşti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro şi Daniela Popa, fiind înregistrate şi alte astfel de cereri.

"Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros este un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici. Am înţeles, e bine să fie plătiţi bine, dar totuşi salariul din martie de 25.600 euro pentru preşedintele de la Asigurări, de exemplu, cred că e exagerat şi că, dacă sunt atât de performanţi aceşti oameni, îşi vor găsi în zona privată unde să lucreze şi unde, bineînţeles, nu o să-i plătească nimeni cu atât", a afirmat şeful Guvernului.

Ministrul Finanţelor a anunţat, luni, că Guvernul va aproba, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Autoritatea a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Şi premierul a declarat anterior că doreşte taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înfiinţat Autoritatea de Supraveghere Financiară, arătând că nu este vorba de o impozitare, ci de o "taxă pe obraz gros".

ASF este condusă în prezent de un consiliu format din 17 membri.

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Ponta, fostul preşe­dintele Daniel Tudor al CSA câştiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM - 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul şef al CSSPP , 14.000 euro.

În prezent, Tudor ocupă funcţia de vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.

Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foştii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.

Personalul ASF nu este plătit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanţează.

Salariile compensatorii achitate foştilor conducători ai autorităţilor comasate în ASF, până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA, au fost plătite de către fostele instituţii conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.

ASF este condusă de Radu Ruşa­nu, care primeşte un salariu de 14.000 de euro pe lună.

Salariul prim-vicepre­şedintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al preşedintelui, iar cei trei vicepreşedinţi au un salariu lunar de 90% din salariul preşedintelui.

Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO