Politică

Ponta: O să cerem oficial publicarea tuturor stenogramelor de la întrevederea cu Băsescu

Ponta: O să cerem oficial publicarea tuturor stenogramelor de la întrevederea cu Băsescu

Victor Ponta, preşedintele PSD

Autor: Miruna Badea

19.03.2012, 12:03 645

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că va solicita publicarea tuturor stenogramelor de la întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu partidele politice, declarându-se convins că şeful statului nu i-a menţionat numele ca propunere pentru funcţia de premier.

"O să facem o solicitare oficială ca domnul Băsescu - iată, avem o premieră: stenograme de la întâlnirea cu preşedintele - să dea toate stenogramele pentru că, vă reamintesc, cu noi s-a văzut la ora 16.00, dacă nu mă înşel. Înaintea noastră a avut discuţii cu UDMR, UNPR şi minorităţile, când probabil deja le-a spus cine va fi prim-ministru. Sau, oricum, în niciun caz nu le-a spus de Ponta. După care a avut discuţii cu PDL şi, în mod sigur, nu le-a spus nimic de Ponta", a spus el.

Ponta a amintit că, la o oră şi jumătate după întrevederea USL cu preşedintele, Mihai Răzvan Ungureanu era deja la Cotroceni.

"La o oră şi jumătate după, era domnul Ungureanu la Cotroceni. Să înţeleg că eu la ora patru jumătate l-am refuzat pe domnul Băsescu şi domnul Ungureanu la cinci jumătate a venit la Cotroceni? Adică ce e domnul Ungureanu, un fel de înlocuitor al meu, un fel de nechezol? Dacă nu avem cafea naturală, nu vrea Ponta, hai să-l punem pe Ungureanu. Cred că a şi vrut să-l umilerască pe premierul actual", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, însă a fost refuzat de USL.

El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL, după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că "în locul lui" prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

Şeful statului i-a dat moderatorului emisiunii transcriptul discuţiei pe care a avut-o la consultările de la Cotroceni cu liderii USL după demisia lui Emil Boc. Din pasajele citite de către moderator din transcrierea discuţiei, care i-a fost dată de către preşedinte, reieşea că Traian Băsescu a făcut această propunere.

Ulterior, în emisiune, preşedintele Băsescu a susţinut că "propunerea nu trebuia refuzată".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Băsescu nu i-a propus niciodată nimic şi, prin urmare, nu avea ce să refuze, el amintind că şeful statului a declarat recent că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu premier era stabilită din decembrie.

"E o abordare extrem de neserioasă a domnului Băsescu, în linia abordărilor neserioase din ultimul timp. Nu mi-a propus niciodată nimic. Nu am refuzat niciodată nimic, pentru că nu aveam cum să refuz ce nu mi s-a propus", a declarat Ponta.

Moderatorul emisiunii în care preşedintele Traian Băsescu a susţinut că i-a propus lui Victor Ponta să preia mandatul de premier a citit pasaje din stenograma discuţiei dintre şeful statului şi liderii USL, în care preşedintele a făcut această propunere.

"Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice "Bună seara". Apoi intervine preşedintele României şi spune la un moment dat: "Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile", apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui. La aceasta Crin Antonescu răspunde: "Asta glumim cu varianta Ponta...", Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu", a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit - în timpul emisiunii cu şeful statului - transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:

"Daniel Constantin: "Eu mă aşteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră..."

Traian Băsescu: "Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru".

Daniel Constantin: "Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degrabă..."

Traian Băsescu: "Nu..."

Daniel Constantin: "O posibilitate. Am înţeles că este o propunere. Noi credem că alegerile anticipate (...)" "

Conform moderatorului, până la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit în discuţia referitoare la posibila sa numire în funcţia de premier.

Un alt pasaj citit de acesta este următorul:

"Traian Băsescu: "Staţi numai o clipă vă rog"

Victor Ponta: "Să nu ne daţi ceva decoraţii"

Traian Băsescu: "Nu, nu, dar pot să vă dau"

Victor Ponta: "Nu, nu, vă mulţumesc, i-aţi dat lui Vanghelie, e suficient... (...)""

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO