Politică

Ponta: Regret cum i-am răspuns lui Merkel, dar trebuia să consulte toate părţile implicate

Ponta: Regret cum i-am răspuns lui Merkel, dar trebuia să consulte toate părţile implicate

Autor: Departamentul Politic

11.07.2012, 09:48 4158

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că regretă modul în care a comentat declaraţiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situaţia politică din România, în care a arătat că nu aceasta votează la referendum şi că România nu este colonie, dar a afirmat că oficialul străin ar fi trebuit să consulte toate părţile.

"Regret acum acel răspuns, dar, într-o logică normală, dacă discuţi cu o parte, discuţi şi cu partea cealaltă înainte de a te pronunţa. Doamna Merkel a făcut un lucru pe care l-a făcut şi în Franţa, în campania electorală, a spus foarte clar că este de partea unui candidat, după care, imediat după alegeri, într-un mod extrem de occidental şi pragmatic, are relaţii excelente cu noul preşedinte, Francois Hollande. Declaraţia purtătorului de cuvânt al doamnei Merkel, din punctul meu de vedere, a suferit din cauză că nu este întrebată şi partea cealaltă înainte să exprimi o poziţie politică", a spus Ponta, la RTV.

El a precizat că nu vede o problemă pe termen lung în acest sens, arătându-se convins că, după ce Curtea Constituţională s-a pronunţat şi după ce şi cetăţenii români se vor pronunţa la referendum, Guvernul german şi celelalte guverne din Uniunea Europeană vor privi democratic situaţia politică din România.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, comentând discuţia telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

Ponta a mai afirmat că este convins că pe 30 iulie, imediat după referendumul de demitere a şefului statului, niciun creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: "Ce, suntem colonie?".

Germania consideră "inacceptabilă" procedura de destituire din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, considerând că sunt încălcate princiipiile statului de drept, relatează AFP.

"Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Seibert anunţase anterior, într-un comunicat, că Angela Merkel, cancelarul german, a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta. "Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.

Seibert a subliniat că Berlinul şi Uniunea Europeană aşteaptă ca Guvernul României "să restabilească încrederea în România şi respectarea statului de drept".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO