Politică

Ponta va coordona prefecţii, CNADNR devine Compania pentru Autostrăzi, iar DAE este preluat de MAE

Ponta va coordona prefecţii, CNADNR devine Compania...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

22.12.2012, 13:38 816

Noua organizare guvernamentală a fost aprobată sâmbătă, în prima şedinţă a noului Cabinet.

La finalul reuniunii, premierul a arătat că, potrivit reoganizării, el va fi cel care va coordona în mod direct activitatea prefecţilor, dar că instituţional, din punct de vedere al salarizării, vor rămâne în structura ministerului de resort.

El a adăugat însă că, odată cu revizuirea Constituţiei şi înfiinţarea regiunilor anul viitor, şi atribuţiile prefecţiilor vor fi modificate.

Primul-ministru a anunţat, totodată, că, cel mai probabil la începutul anului viitor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) va fi transformată în Compania Naţională pentru Autostrăzi, iar în subordinea Ministerului Transporturilor vor trece alte categorii de drumuri.

"Acum trece tot CNDANR-ul la domnul Şova, dar avem obligaţia în cel mai scurt timp - şi aşa am gândit lucrurile - să înfiinţăm o companie naţională pentru autostrăzi, care va rămâne la ministrul pentru mari proiecte şi implicit la mine, la primul-ministru, iar drumurile naţionale să treacă la Transporturi până în momentul în care avem regiuni, şi atunci va fi o altă clasificare a drumurilor - drumuri regionale, drumuri judeţene, drumuri naţionale - şi în funcţie de asta să se organizeze reţeaua de transport rutier", a afirmat Ponta.

Acesta a arătat că reorganizarea CNADNR va fi dificilă, deoarece compania are mari datori către constructori, de peste un miliard lei, iar problemele juridice sunt complexe.

Potrivit noii structuri a Guvernului, Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul fostului Minister pentru Afaceri Europene va fi preluat de Ministerul Afacerilor Externe, unde există deja o Direcţie Generală pe Afaceri Europene.

Noul departament va fi condus de secretarul de stat, George Ciamba, şi se va afla în directa coordonare a premierului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO