Politică

Posibilul plagiat al lui Victor Ponta, în discuţia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor

Posibilul plagiat al lui Victor Ponta, în discuţia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor

Autor: Departamentul Social

29.06.2012, 11:09 1189

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au fost convocaţi la şedinţă, vineri, deşi printr-un ordin de ministru emis joi a fost desfiinţat Consiliul General, după ce conducerea nu a prezentat ministrului Educaţiei raportul de activitate solicitat.

Ministrul interimar al Educaţiei a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că printr-o adresă trimisă în 21 iunie Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.

Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a mai spus că va trimite adrese la toate universităţile iar miercuri sau joi aşteaptă ca acestea să facă pşropuneri pentru noii membri ai Consiliului General al CNATDCU.

Întrebat dacă şedinţa Consiliului General al CNATDCU mai poate avea loc în actuala componenţă, având în vedere Ordinul de ministru emis joi, Liviu Pop a spus că nu comentează acest aspect.

Ordinul de ministru nu a fost publicat până vineri dimineaţă în Monitorul Oficial.

Mihai Lucan, profesor la Universitatea de Medicină ş Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi membru în Consiliul General al CNATDCU, a declarat pentru MEDIAFAX că a primit o convocare pentru şedinţa de vineri, dar a precizat că nu va putea participa.

"M-au convocat să particip vineri dimineaţă, pe la ora 9.00, la şedinţa Consiliului, dar eu nu voi putea să merg. Nu mi s-a spus nici ordinea de zi a şedinţei respective. Am văzut că a fost emis un ordin privind anularea ordinului ministrului şi nu ştiu dacă în aceste condiţii se mai ţine sau nu şedinţa. Ce este sigur este că eu am rămas în Cluj. Oricum nu prea eram un membru foarte activ al acestui consiliu", a spus Lucan.

Prin adresa ministrului Educaţiei a fost solicitată poziţia conducerii CNATDCU referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, aprobate prin ordin de ministru pentru doctoranzii cu susţinere financiară din fonduri structurale, care sunt în faza finală de redactare a tezei, dar care nu au avut specificate, în contractul încheiat la intrarea în şcoala doctorală, noile criterii de evaluare.

Liviu Pop a mai cerut conducerii CNATDCU numărul sesizărilor primite şi analizate - pe domenii - privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia.

"La acest punct, vă rugăm să cuprindeţi şi propunerile de măsuri făcute către minister, în conformitate cu art. 27 din O.M.E.C.T.S. nr. 3.504/12.03.2012 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a CNATDCU, în vederea validării tezelor de doctorat", se arată în adresa ministrului Educaţiei.

Numărul atestatelor de abilitare acordate din totalul tezelor de abilitare evaluate, numărul tezelor de doctorat invalidate - pe domenii - menţionând principalele abateri de la standardele de calitate, numărul tezelor de doctorat analizate - pe domenii - de la data intrării în drepturi a noilor reglementări (9 februarie 2011), din care, numărul deciziilor de validare acordate atât după vechile criterii, cât şi după cele actuale, datele la care au avut loc şedinţele Consiliului general al CNATDCU din perioada 09.02.2011 - 31.05.2012 şi listele de prezenţă, propuneri pentru acţiunile necesare îmbunătăţirii activităţii CNATDCU, rezultate ca urmare a monitorizării şi a controalelor menţionate anterior, sunt ale solicitări din aresa ministrului Educaţiei.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU este Marius Andruh, de la Universitatea Bucureşti, iar vicepreşedinţi sunt Dorel Banabic - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Lucian Pintilie - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM Bucureşti, Lazăr Vlăsceanu - Universitatea din Bucureşti.

Membrii în Consiliul General al CNATDCU sunt Viorel Barbu, de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, Dragoş Mihael Ciuparu - Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploieşti, Mircea Dumitru - Universitatea din Bucureşti, Ionel Haiduc - Academia Română, Mihai Lucan - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Liviu Marsavina - Universitatea "Politehnică" din Timişoara, Mircea Miclea - Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Sergiu Nedevschi - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Cristian Oara - Universitatea "Politehnică" din Bucureşti, Octavian Popescu - Institutul de Biologie Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Marian Preda - Universitatea din Bucureşti, Bogdan C. Simionescu - Institutul "Petru Poni" de Chimie Macromoleculară, Iaşi, Carmen Socaciu - Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Rodica Zafiu - Universitatea din Bucureşti, Ioan Aurel Pop - Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

El afirma că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Premierul Victor Ponta a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o adresă prin care solicita să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în ultimele zile în spaţiul public.

Solicitarea a fost înregistrată şi transmisă spre soluţionare către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat publicaţiei "El Pais", că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se "va retrage", răspunzând afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.

El spune că această problemă a apărut ca urmare a conflictului existent între el şi preşedinte pe tema prezenţei la Consiliul European.

"Am început teza în 1999 şi, de atunci, am fost ministru în guverne diferite, vicepreşedinte al Parlamentului şi sunt liderul partidului de doi ani. Am respectat toate regulile existente în România. Am cerut Comisiei de etică din cadrul Ministerului Educaţiei să verifice lucrarea mea şi sunt convins că se va demonstra că nu sunt vinovat de plagiat. Din păcate, este vorba de un atac politic din partea preşedintelui, după ce mi-am anunţat dreptul de a fi prezent la Bruxelles", spune Ponta.

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO