Politică

Premierul Boc cere Parlamentului votul asupra unui buget calificat de opozitie drept un dezastru

Premierul Boc cere Parlamentului votul asupra unui buget calificat de opozitie drept un dezastru

Emil Boc, prim-ministru, presedintele PD-L: Acest buget este unul care lupta cu criza economica, unul exigent cu prezentul si corect cu viitorul romanilor (...) Iresponsabilitatea fostei guvernari a lui Calin Popescu-Tariceanu a dus la un deficit bugetar de 5,3% (in 2008 - n.n), care incalca prevederile europene (...) Vom achita toate datoriile fostei guvernari, o suma de 2,1 mld. euro astfel incat statul sa nu fie un element de blocare a dezvoltarii economice. Calin Popescu-Tariceanu, fost prim-ministru, presedintele PNL: Ceea ce ni se prezinta astazi este un buget catastrofal, cel mai prost din 1990 in prezent, care va duce la intrarea Romaniei in recesiune si va avea efecte dezastruoase asupra veniturilor si locurilor de munca ale cetatenilor (... ) Deficitul ar trebui majorat pentru ca nu se moare din deficit bugetar (...) Stiti ca acest buget nu tine si ma intreb de ce vreti sa vina Fondul Monetar. Poate ca sa va faca de ras de fata cu toate lumea.

17.02.2009, 19:09 23

Parlamentul a inceput ieri dezbaterea asupra bugetului pentru 2009 - un proiect care vine cu intarziere, intrucat, potrivit legii, el ar fi trebuit sa fie transmis Parlamentului pana cel tarziu 10 octombrie 2008.

Proiectul prezentat ieri de premier plenului Legislativului si care a trecut saptamana trecuta de comisiile de specialitate ale acestui for este construit pe o crestere economica de 2,5% si pe un deficit bugetar de 2%. Inflatia prognozata este de 5%, iar cursul mediu de 4 lei/euro. Potrivit spuselor premierului, cel putin 10 miliarde de euro (20% din bugetul prognozat la 144 mld. euro) vor merge anul acesta in investitii in infrastructura - drumuri, scoli, reabilitarea termica a blocurilor.
Pentru proiect au anuntat ca vor vota partidele din arcul guvernamental - PD-L si PSD, in vreme ce liberalii si UDMR au anuntat ca vor vota impotriva. PSD si PD-L au in Parlament peste 70% din fotolii, lucru care ar trebui sa scuteasca puterea de griji in timpul dezbaterilor asupra proiectului care ar urma sa fie finalizate chiar in aceasta saptamana.
Premierul Emil Boc a sustinut ieri in fata Parlamentului ca bugetul este unul care lupta cu criza economica, "unul exigent cu prezentul si corect cu viitorul romanilor".
El a adaugat ca bugetul pe care-l propune se bazeaza pe trei principii: cheltuirea responsabila a banilor, pastrarea locurilor de munca si ajutorarea categoriilor sociale afectate de criza economica.
Boc a acuzat fosta guvernare a lui Calin Popescu-Tariceanu de iresponsabilitate, pentru ca, spune el, a lasat in urma un deficit de 5,3% in 2008, lucru ce incalca regulile europene. Conform Tratatului de la Maastricht, semnat in 1992, deficitul statelor membre ale UE nu trebuie sa depaseasca 3%. "Vom achita toate datoriile fostei guvernari, o suma de 2,1 miliarde de euro astfel incat statul sa nu fie un element de blocare a dezvoltarii economice", a mai spus Emil Boc in fata parlamentarilor.
Printre celelalte puncte principale ale proiectului de buget prezentat de Boc ieri in Parlament se numara capitalizarea CEC si EximBank, continuarea si extinderea programului Rabla, prin majorarea sumei acordate pentru masinile mai vechi de 10 ani de la 3.000 de lei la 3.800 de lei. De asemenea, premierul a mai amintit de operationalizarea fondurilor de garantare pentru IMM, de alocarea prin bugetul de stat a aceluiasi fond alocat pentru exporturi ca si in 2008.
Boc a amintit si de alocarea a 197 de milioane de euro pentru instituirea pensiei sociale minime, "astfel incat niciun pensionar sa nu aiba o pensie mai mica de 350 de lei". Potrivit sefului Guvernului, de la 1 aprilie toate pensiile sub 300 de lei vor creste la 300 de lei, iar de la 1 noiembrie toate pensiile mai mici de 350 de lei o sa fie majorate la aceasta suma.
O alta decizie a Guvernului care se reflecta in proiectul de buget este inghetarea salariilor demnitarilor (7.000 de pozitii) la nivelul anului 2008, potrivit premierului.
In ceea ce priveste sumele alocate pentru judete, Boc a spus ca se observa o crestere de 22% fata de anul 2008. Astfel, a explicat premierul, suma alocata judetelor in 2009 este de 16,67 miliarde de lei, fata de 13,5 miliarde de lei anul trecut.
PSD, partid cu o pondere egala ca functii in actul guvernamental, va vota bugetul, iar Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget din Camera (PSD), a venit cu urmatorul argument: bugetul este fundamentat pe realitate ("chiar daca nu este perfect"), pentru ca, atunci cand el a fost proiectat, au existat consultari cu BNR care si-a insusit principalii parametri bugetari. S-a constatat in ultimii patru ani ca a lipsit armonia intre politicile guvernamentale si cele ale Bancii Nationale. Bugetul, asa cum este el construit, a creat premisele armonizarii celor doua politici, a sustinut Stefan. "Acest proiect este construit respectandu-se principiile solidaritatii sociale, iar efectele crizei economice "nu vor fi preluate de cei cu venituri mici", potrivit reprezentantului PSD.
Calin Popescu-Tariceanu, premier intre 2004-2008, a sustinut in numele partidului sau, PNL, ca proiectul de buget prezentat de Emil Boc este unul catastrofal, cel mai prost din 1990 in prezent, care va duce la intrarea Romaniei in recesiune.
"Ceea ce ni se prezinta astazi este un buget catastrofal (datele sale nefiind realiste), cel mai prost din 1990 in prezent, care va duce la intrarea Romaniei in recesiune si va avea efecte dezastruoase asupra veniturilor si locurilor de munca ale cetatenilor", a spus Tariceanu ieri in fata parlamentarilor. Tariceanu a raspuns criticilor lui Boc, anume ca Guvernul pe care l-a condus a lasat un deficit de 5,3%, ceea ce incalca prevederile Uniunii Europene. Fostul premier a dat exemplul statelor vechi ale Uniunii Europene care s-au refacut dupa razboi cu deficite foarte mari si si-au dezvoltat infrastructuri "la care ne uitam cu jind". El a amintit ca aceste tari au datorii publice foarte mari, in timp ce Romania are cea mai mica datorie publica din Uniunea Europeana.
"Sa stiti ca nu se moare din deficit bugetar", le-a spus Tariceanu membrilor Guvernului.
Calin Popescu-Tariceanu a mai dat si exemplul administratiei americane a lui Barack Obama, care a propus un plan de stimulare a economiei de 825 de miliarde de dolari.
"Planul SUA va duce la cresterea deficitului, dar americanii stiu ca trebuie sa salveze economia", a spus Tariceanu.
Referitor la un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), cu care guvernul Boc se gandeste sa incheie un acord, Tariceanu a declarat ca un asemenea gest va fi "diploma de incompetenta a Guvernului Boc".
"Stiti ca acest buget nu tine si ma intreb de ce vreti sa vina FMI-ul. Poate ca sa va faca de ras de fata cu toate lumea", a spus Tariceanu.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut ieri ca parlamentarii Uniunii nu vor vota proiectul de buget pentru anul 2009 in forma sa actuala. Potrivit lui Marko, bugetul cabinetului Boc nu este "un buget de reforma, ci unul prin care se incearca reducerea unor cheltuieli, dar nu in mod consecvent si eficient". Liderul UDMR a sustinut ca de acest lucru sunt responsabile luptele interne din coalitia de guvernare PD-L-PSD, unde exista o "competitie deloc sanatoasa" in ceea ce priveste alocatiile de bugete pentru diverse ministere.
 
PD-L: Bugetul raspunde exigentelor crizei
Grupul parlamentar al PD-L a anuntat ca va vota bugetul, intrucat "el raspunde exigentelor unui an de criza". PD-L spune ca bugetul incurajeaza locurile de munca prin investitiile publice (drumuri, mediu, reabilitarea blocurilor) in suma de 10 mld. euro. PD-L a sustinut ca acest buget pentru investitii nu a mai fost intalnit din 1990 incoace. De asemenea, PD-L spune ca bugetul ii sprijina si pe pensionari cu venituri mici, prin instituirea pensiei sociale minime de 300 de lei. Bugetul realist se bazeaza pe venituri reale, a sustinut PD-L.
 
PSD: BNR a fost de partea noastra
Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Viorel Stefan (PSD) a sustinut ca bugetul este fundamentat pe realitate, pentru ca atunci cand el a fost proiectat au existat consultari cu BNR care si-a insusit principalii parametri bugetari. S-a constatat in ultimi patru ani ca a lipsit armonia intre politicile guvernamentale si cele ale Bancii Nationale, ceea ce nu ar mai fi cazul acum, potrivit lui Stefan. "Acest proiect este construit respectandu-se principiile solidaritatii sociale, iar efectele crizei nu vor fi preluate de cei cu venituri mici."
 
PNL: Veniturile asteptate nu sunt realiste
PNL reproseaza bugetului prezentat de Emil Boc deficitul prea mic (2% din PIB) si prognozarea unor "venituri nerealiste", dupa cum spune Bogdan Olteanu, vicepresedintele Camerei Deputatilor. De asemenea, PNL crede ca cursul de schimb prognozat (4 lei/euro) este nerealist de optimist, iar mai devreme sau mai tarziu, guvernul va trebui sa procedeze la rectificari bugetare "in jos". Liderul liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu, a cerut in Parlament reevaluarea deficitului, pentru ca, sustine el, "nu se moare din deficit bugetar". Liberalii vor vota impotriva proiectului de buget.
 
UDMR: Nu este un buget de reforma
Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut ieri ca parlamentarii Uniunii nu vor vota proiectul de buget pentru anul 2009 in forma sa actuala. Potrivit lui Marko, bugetul cabinetului Boc nu este "un buget de reforma, ci unul prin care se incearca reducerea unor cheltuieli, dar nu in mod consecvent si efficient". Liderul UDMR a sustinut ca de acest lucru sunt responsabile luptele interne din coalitia de guvernare PD-L-PSD, unde exista o "competitie deloc sanatoasa" in ceea ce priveste alocatiile de bugete pentru diverse ministere.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO