Politică

Premierul Boc sacrifică şase miniştri pentru a rămâne la guvernare

Premierul Boc sacrifică şase miniştri pentru a rămâne la guvernare

Autor: Iulian Anghel

02.09.2010, 23:57 44

Remanierea guvernului a fost mult mai de amploare decĺt eraaşteptat, prin valoarea portofoliilor care au fost puse îndiscuţie, dar şi prin poziţiile politice puternice pe care ledeţineau unii dintre cei care au fost scoşi din joc.

Aseară premierul Emil Boc a confirmat plecarea din Guvern aministrului finanţelor Sebastian Vlădescu (înlocuit de deputatulGheorghe Ialomiţianu), cea a ministrului muncii Mihai Şeitan(înlocuit cu deputatul Nelu Ioan Botiş), cea a ministruluiagriculturii Mihail Dumitru (înlocuit cu deputatul PDL ValeriuTabără) şi cea a ministrului comunicaţiilor Gabriel Sandu (înlocuitcu deputatul PDL Valerian Vreme).

Însă marea mutare este dislocarea celebrei triplete BVB -Blaga-Videanu-Berceanu. Premierul a confirmat plecarea din Guvern aministrului transporturilor Radu Berceanu (înlocuit cu senatorulAnca Boagiu) şi a ministrului economiei Adriean Videanu (înlocuitcu senatorul Ioan Ariton).

Întĺlnirea de ieri dimineaţă dintre premierul Emil Boc şipreşedintele Traian Băsescu pare să fi fost decisivă pentrutragerea pe linie moartă a lui Videanu şi Berceanu, oameni extremde puternici în filialele Partidului Democrat Liberal. Însă şidorinţa membrilor PDL, care au susţinut o remaniere extinsă, acontat pentru că, dacă miercuri-seară la întrunirea premierului şia miniştrilor cu parlamentarii PDL nu au fost puse în discuţieportofoliile lui Berceanu şi Videanu, ieri, la o altă întĺlnireextinsă a partidului lucrurile s-au schimbat complet.Miercuri-seară, în discuţie fuseseră puse doar poziţiile ocupate deminiştrii care aveau legături slabe sau deloc cu PDL. Între aceştiaSebastian Vlădescu care a fost ministru liberal al finanţelor înprima parte a guvernării Tăriceanu şi a intrat în guvernul Boc caindependent, susţinut de preşedintele Traian Băsescu. Tot ca sigurăera dată miercuri-seară plecare lui Şeitan, Sandu şi Dumitru. Ieriînsă, practic au fost puse în discuţie toate portofoliileimportante din Guvern. Vlădescu a susţinut aseară că remanierea sadin funcţia de ministru al finanţelor este o decizie politică, dartotodată "o eroare" şi a adăugat că regretă că nu a putut finalizaproiectele începute la conducerea instituţiei.

Sebastian Vlădescu
Una dintre măsurile cele mai importante a fost ordonanţa decombatere a evaziunii fiscale. El a vorbit despre necesitateaimpozitării tuturor pensiilor sau despre impozitul pe avereavizibilă, însă proiectele nu au avansat la nivelul decizieipolitice.

Adriean Videanu
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale mandatului său esterestructurarea sistemului naţional de producţie a energieielectrice prin reorganizarea marilor producători de stat în douăcompanii gigant.

Radu Berceanu
Un eşec al lui Berceanu este legat de starea dezastruoasă în carese află căile ferate şi căile rutiere, cu toate că Transporturileau beneficiat în ultimii patru ani de 13 miliarde de euro de labuget.

Mihail Dumitru
El nu a susţinut un buget mai mare pentru agricultură, iar larectificarea bugetară, cĺnd s-au tăiat bani de la agricultură, nu aavut nimic de obiectat. Dumitru nu a reuşit să contracareze astfelefectele negative produse de tăierea ajutoarelor de stat, învaloare de 3,4 mld. lei la nivelul lui 2009.

Mihai Şeitan
Este unul dintre miniştrii cărora premierul Boc le-a cerut să numai vorbească public pentru că fac Guvernul de rĺs princontradicţiile pe care le exprimă. Primul lui mare "succes" depublic a fost în iarnă şi a fost legat de contradicţiile exprimatepe marginea legii salarizării unitare.

Gabriel Sandu
A enunţat corect numeroasele probleme din sistemele IT&C aleadministraţiei publice, pe care şi-a propus să le rezolve printr-unprogram denumit eRomĺnia. Demnitarul PD-L nu a reuşit însă sădevină mĺnă forte a administraţiei în ce priveşte proiecteleIT&C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO