Politică

Premierul Dacian Cioloş: Indiferent cine vine la guvernare trebuie să reformeze administraţia publică

Premierul Dacian Cioloş: Indiferent cine vine la...

Autor: Mediafax

17.11.2016, 10:44 129

"Este nevoie de o reaşezare a aparatului administrativ pe criterii de profesionalism, pe criterii de competenţă. Am constatat acest lucru încă din primele luni de guvernare şi de accea ne-am fixat ca obiectiv să începem acest proces. Am lucrat în primele luni pe un astfel de pachet de reformare, pornind în primul rând de la identificarea elementelor care au nevoie de reformare şi am pregătit chiar o dezbatere publică cu câteva propuneri de idei de reformare. Din păcate, însă, am constatat că în lipsa apetitului politic de a aborda frontal această chestiune, probabil într-un an preelectoral, într-un context în care era vorba de relaţia dintre parlament şi un guvern independent fără o majoritate clar definită şi obiective clar asumate din acest punct de vedere", a declarat premierul Cioloş în cadrul evenimentului de lansare a analizei OECD cu privire la cinci domenii cheie ale guvernanţei publice şi reformei administrative în România.

El a mai spus că a constatat că intenţia sa nu avea şanse de finalizare.

"Atunci, decât să dăm dovadă doar de eroism în acest proces de reformare, fără să avem certitudinea că putem înrădăcina acest proces de reformă, am abordat lucrurile mai mult din punct de vedere strategic, am reactivat anumite analize care, cu sprijin financiar din partea unor instituţii internaţionale - Banca Mondială şi OECD, s-a lucrat pe strategii pornind de la analiză a modului de lucru în administraţii, pe nişte strategii care să stea la baza acestui proces de reformă", a adăugat premierul.

El a precizat că Executivul a lucrat pentru finalizarea unor strategii în domeniu - strategia funcţia publică şi strategia pentru formarea profesională în administraţie, care pot sta la baza unui proces de reformare a administraţiei, de modificare legislativă care poate să vină în perioada imediat următoare.

"În reforma administraţiei e nevoie atât de un sistem coerent şi unitar bazat pe performanţă, competenţă şi transparenţă, care să ofere predictibilitate de carieră funcţuionarilor publici, care să ofere mai multă claritate în procesul decizional, dar e nevoie şi de o clarificare a relaţiei dintre administraţia publică şi politic, de nivelul decizional politic şi nivelul decizional administrativ. Pentru că avem nevoie de predictibilitate în acest proces decizional, de claritate şi de eliminarea arbitrajului şi a deciziilor ad-hoc care sunt luate şi afectează eficienţa administraţiei. Avem nevoie de un sistem de recrutare şi de promovare care să aibă la bază profesionalismul şi performanţa, indiferent de nivelul până la care politicul se implică în acest proces de recrutare. Cred că aceste elemente ar trebui să stea la baza unei reforme a administraţiei. Cred că indiferent cine vine la guvernare va trebui să înceapă cu clarificarea acestui proces, pentru a se putea baza pe o administraţie publică puternică şi predictibilă", a mai declarat premierul Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO