Politică

Premierul, Ludovic Orban, a convocat şedinţă de Guvern pentru luni dimineaţa: Starea de alertă se dispune prin HG

Premierul, Ludovic Orban, a convocat şedinţă de Guvern pentru luni dimineaţa: Starea de alertă se dispune prin HG

Autor: Cosmin Pirv

17.05.2020, 19:55 326

Premierul Ludovic Orban a anunţat, duminică, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o la sediul Ministerului de Interne, cu mai mulţi membri ai Givernului, că pentru luni dimineaţă a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Guvernul, pentru a urma procedurile legale în vederea instituirii stării de alertă.

„Hotărârea de Guvern evident va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, şi o dată cu adoptarea Hotărârii de Guvern practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care de data asta avem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a spus Orban.

Potrivit legii, amenzile pentru nerespectarea regulilor vor fi cuprinse între 500 şi 15.000 de lei. Pentru deplasarea în afară localităţii fără declaraţie pe propria răspundere, românii riscă amendă între 500 şi 2.500 lei, în timp pe pentru organizarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise amenda poate ajunge şi la 15.000 de lei.

Premierul a precizat că, potrivit legii, starea de alertă este instituită prin HG.

„În conformitate cu prevederile legale, starea de alertă se decide prin Hotărâre de Guvern, cu fundamentare, privind riscurile, necesitatea, şi dacă este valabilă pentru mai mult de jumătate din ţară trebuie să fie aprobată de către Parlament”, a mai spus Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a anunţat că terasele nu vor fi deschise.

„În articolul 8 din lege există posibilitatea, în alineatul 1, posibilitatea de a menţine închise terasele şi le vom menţine închise”, a spus Ludovic Orban.

MonitorulPartidelor CCR, şah la Guvern
AFACERI DE LA ZERO