Politică

Premierul Ludovic Orban: avem bani de cheltuit, nu există probleme cu finanţarea cheltuielilor

Premierul Ludovic Orban: avem bani de cheltuit, nu...

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.03.2020, 19:38 514

Premierul Ludovic Orban a spus în cadrul unei conferinţe de presă online că momentan, în România, nu există probleme cu finanţarea cheltuielilor, „avem bani de cheltuit”.

Ce a mai spus premierul Ludovic Orban:

Suntem în analiza bugetului, aşteptăm decizia UE. Am convingerea că va exista flexibilitate.

În privinţa resurselor financiare de care va putea beneficia România de la nivel European, deja există câteva anunţuri legate de posibilitatea utilizării prefinanţărilo pe diferite programe pe care le are România cu finanţare de la bugetul UE. Aici există o resursă financiară utilizabilă estimată la aproximativ 600 de milioane de euro. De asemenea, există o anumită flexibilitate, fără a exista în momentul de faţă o decizie luată, în ceea ce priveşte posibilitatea de utilizare a anumitor fonduri europene, spre exemple pe programul Capital Uman, sau finanţări de altă natură care să poată fi utilizate pentru susţinerea angajaţilor, fie pentru susţinerea companiilor din domeniile afectate. Fie prin categorii de plăţi care se fac la angajaţi, fie prin măsuri active care să fie acordate angajatorilor pentru menţinerea forţei de muncă. Suntem în analiza resurselor pe care le avem la dispoziţie de la nivelul bugetului de stat şi al diferitelor altor bugete pentru că până nu se ia o decizie la nivel European privitor la resursele financiare de care vom putea beneficia este greu să adoptăm măsuri.  

Există anunţuri de la nivelul Comisiei Europene că se va relaxa stricteţea impunerii măsurii de respectare a deficitului bugetar. Asta va fi o măsură care va afecta toate ţările europene, pentru că este necesară. Să ne aducem aminte că austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză şi deja sutn anunţuri din partea Comisiei Europene că va exista o relaxare în ceea ce priveşte deficitul bugetar.

Vom avea parte de resurse de la Uniunea Europeană pentru susţinerea cheltuielilor excepţionale.

Nu am avut nici o discuţie privind un împrumut de la FMI

Nu există nici o problemă cu finanţarea cheltuielilor bugetului.

Împrumutul de la FMI ar presupune reducerea costurilor, măsuri de natură restrictivă, dar noi trebuie să intervenim pentru susţinerea angajaţilor şi companiilor.

Suntem în dialog cu BNR şi băncile pentru a genera măsuri din partea sectorului financiar - bancar pentru sprijinul companiilor din sectoarele cele mai afectate: restaurante, baruri, cele de transport.

Când va fi necesar să plafonăm preţurile la produse, la medicamente o vom face. Din analiza preţurilor nu a existat o creştere care să indice tendinţa speculativă, e adevărat că în ultimele 2-3 zile există o tendinţă de creştere a preţurilor. Dacă va fi nevoie vom interveni.

Avem o preocupare foarte mare în ceea ce priveşte capcitatea e diagnosticare rapidă, de a găsi soluţii de a face o diagnosticare rapidă, „in real time”. Ar fi de mare utilitate o metodă de diagnosticare rapidă în limitarea răspândirii virusului. Cu cât pacientul este diagnosticat mai repede, cu atât posibilitatea de răspândire a virusului se diminuează.

Am avut probleme de achiziţie a materialelor, substanţelor -biocid -, măşti, alte categorii de produse, echipamente,  datorită unor măsuri care au fost luatea de alte state, precum Germania, care a interzis/blocat exportul către alte ţări. Şi aici am găsit soluţii prin intervenţii diplomatice, avem decizie prin care s-a permis realizarea contractului cu o firmă germană, pentru 500.000 de măşti. 

Suntem în dialog cu mediul financiar-bancar, cu BNR şi asociaţia băncilor, pentru a genera măsuri din partea sectorului financiar-bancare în sprijnul companiilor, în special în sprijinul celor care sunt afectate de coronavirus.

Ne gândim la o măsură de tipul unui credit fiscal, adică o scutire de la plata unor taxe, contribuţii, urmând să fie reeşalonate după ce trece criza.

Este clar că industria hotelieră este afectată grav, vom lua măsuri de susţinere a sectorului horeca.

Orice producător român care are capacitatea să producă măşti, medicamente şi echipamente va beneficia de comenzi din partea statului.

În priviţa licenţelor Vodafone şi Orange. A existat un proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de ANCOM care prevedea proiectul. El nu a fost adoptat de guvern pentru că nu am acceptat eu proiectul. Prevedea prelungirea licenţelor pentru toţi cei 4 operatori pe o perioadă de 10 ani, inclusiv pentru cei 2 opreatori pentru care nu expiră licenţele. Vom discuta aceste licenţe în următoarea şedinţă de guvern, astfel încât să prelungim aceste licenţe care expiră pe data de 31 martie pentru Vodafone şi Orange.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO