Politică

Premierul Ludovic Orban, despre dublarea alocaţiilor şi creşterea pensiilor cu 40%: Nu ne permitem

Premierul Ludovic Orban, despre dublarea alocaţiilor şi creşterea pensiilor cu 40%: Nu ne permitem

Autor: Cosmin Pirv

21.06.2020, 21:11 11479

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că bugetul nu permite dublarea alocaţiilor şi mărirea pensiilor cu 40%.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar şi într-o situaţie economică favorabilă, dar că, acum, când România este într-o criză, creşterea pensiilor cu 40% nu poate fi susţinută financiar.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă, aşa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât şi veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face faţă tuturor plăţilor. Vom creşte pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evalăuri, analize”, a spus premierul la România TV.

Acesta a precizat că România nu îşi permite nici dublarea alocaţiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

„Vom căuta o soluţie. Nu ne putem permite dublarea alocaţiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creştere. Dublarea alocaţiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creşteri”, a mai spus Ludovic Orban.

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO