Politică

Premierul, Ludovic Orban, promite un miliard de euro pentru dublarea numărului de gospodării recordate la reţeaua de gaz

Premierul, Ludovic Orban, promite un miliard de euro...

Autor: Cosmin Pirv

20.06.2020, 11:51 295

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Suceava, că Guvernul va aloca un miliard de euro, în următorii şapte ani, pentru extinderea reţelei de gaz din România, în condiţiile în care doar 35% din populaţie este racordată la această reţea.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, în judeţul Suceava, unde a participat la punerea în funcţiune a reţelei de gaze naturale din comuna Moara, că doar 35% din populaţia României este racordată la reţeaua de gaz, în timp ce în Ungaria 90% din populaţie beneficiază de această facilitate.

„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria, care nu se compară cu România în ceea ce priveşte rezervele de gaz, are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate, apelează la sisteme de încălzire cu lemne sau alte sisteme de încălzire, care nu sunt eficiente, care au costuri mari, poluează”, a declarat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a anunţat un program care va avea o finanţare de un miliard de euro pentru extinderea reţelei de gaz în România.

„Obiectivul nostru este de a extinde reţeaua de gaz, de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor. Decizia nostră este de a folosi fonduri europene pentru a susţine comunităţile locale în finanţarea proiectelor de investiţii de infiinţare de distribuţii de gaz. Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii şapte ani. Pe exerciţiul 2014-2021 suntem pe punctul de a obţine aprobarea CE pentru alocarea sunei de 200 de milioane de euro pentru acest obiectiv de investiţii. Restul de 800 de milioane vor fi prevăzuţi în bugetul pe care îl va avea România din bugetul UE pe exerciţiul 2021-2017”, a mai spus Orban.

Obicetivul proiectului este, potrivit premierului, cel puţin dublarea numărului de gospodării care sunt racordate la reţeaua de alimentare cu gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO