Politică

Premierul Sorin Grindeanu: Cele două domenii vizate de TVA zero nu sunt decise că măsura duce la creşteri

Premierul Sorin Grindeanu: Cele două domenii vizate de...

Autor: Petriana Condrut, Gabriel Pecheanu

27.04.2017, 12:15 162

”Vorbim de diferite cote de TVA, aşa cum ştiţi. Aici există anumire regulamente şi reguli europene, noi ne-am angajat că vom întreba Comisia Europeană legat de subiectul cotelor diferite de TVA pentru că deja avem pe anumite domenii, ar însemna a treia cotă diferită de TVA. Ceea ce este important, impactul, noi putem vorbi ca Guvern de impact bugetar, am asumat ca şi impozit zero pe cele două, pe publicitate şi pe tranzacţii imobiliare. Industria, în schimb, şi actorii, fie că vorbim de un domeniu sau de altul, nu sunt foarte decişi că această măsură este una care să ducă la creşterea cifrelor de afaceri , a industriei din acest punct de vedere. Aşa că pentru amănunte, pentru decizia de a retrage sau nu, nu e decizia Guvernului, sunt cei care au iniţiat acest proiect”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Reacţia vine după ce surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că Executivul ar urma să renunţe la introducerea cotei zero pentru tranzacţiile imobiliare.

“Mediul de afaceri a arătat că această măsură mai mult încurcă decât ajută, aşa că este posibil să se renunţe la introducerea cotei zero la tranzacţiile imobiliare. În plus trebuie notificată şi Comisia Europeană, iar până acum nu s-a trimis nimic oficial la Bruxelles”, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

În Programul de guvernare al PSD se arăta că va fi extinsă cota zero de TVA pentru vânzarea de locuinţe, publicitate şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017.

“Mizăm pe 50.000 de noi locuri de muncă în construcţii, şi ca urmare a propunerii noastre de eliminare a TVA-ului pentru vânzarea de locuinţe şi a impozitului pe transferul proprietăţii cu valoare mai mică de 100.000 de euro”, se arăta în acest document.

Alexandra Smedoiu, director, Consultanţă fiscală, PwC România a explicat, pentru MEDIAFAX, de ce mediul de afaceri s-a opus introducerii acestei măsuri: “Pe dezvoltatori nu-i ajută această decizie. S-au temut că introducerea cotei zero de TVA vine cu obligaţii suplimentare. Măsura pare benefică pentru cel care cumpără, dar nu şi pentru cel care vinde fiindcă nu îşi poate deduce TVA-ul de la materialele de construcţii. Aşa că mai mult îi încurcă pentru că ei aveau construcţii în derulare, semnau antecontracte şi nu ştiau ce să pună în documente. Cu sau fără TVA? Propunerea de a introduce cota zero de TVA la tranzacţiile imobiliare s-a făcut fără a se fi consultat mediul de afaceri. Ulterior, ne-am sesizat şi am început să punem întrebări legate de costurile suplimentare şi dacă suntem în linie cu directivele europene”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO