Toate publicatiile din Europa acordă României o atentie de care ea nu s-a mai bucurat din vremea guvernului Radu Vasile cand minerii se indreptau spre Bucuresti. Dar presa din Germania este cea mai critică - de multe ori nuantele sunt lasate la o parte. Daca ar fi sa faci din zecile de articole unul singur, ciorba ar trebuie sa se cheme: dace vreti sa vedeti cum arata iadul, veniti in Romania.
Germania este cel mai mare partener comercial al Romaniei (21,5% din exporturile Romaniei merg in Germania, iar 17,7% din importurile noastre vin de acolo).
Investitiile germane in România înseamnă 12,2% din totalul investitiilor străine (locul 3 după Olanda si Austria).
Premierul Victor Ponta ar fi trebuit sa fie intr-una din aceste zile la Berlin, sa explice situatia de la Bucuresti. Asa a anuntat el. Nici vizita anuntata la Paris nu s-a concretizat si nu se va concretiza recent. Sambata, premierul a admis: pana pe 29 (data referendumului pentru suspendarea lui Traian Basescu n.n.) stam acasa (cu exceptia unei vizite pe care o va face la Chisinau).
Guvernul nu explica de ce aceste vizite anuntate nu au mai avut loc.
Guvernul german l-a convocat, in schimb, pe Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei la Berlin pentru a-si exprima ingrijorarea. Astfel de convocari se mai intampla doar în cazul unor tari precum Siria.
Berlinul a trims, in saptamana care se incheie, un ministru la Bucuresti (pe Michael Link, secretar de stat cu rang de ministru.) In comunicatul de presa al Ministerului roman de Externe, transmis presei si postat pe site-ul institutiei (www.mae.ro) se vorbeste despre colaborare si coordonare a deciziilor intre cele doua tari, dar nu exista niciun cuvant despre criza de la Bucuresti.
Or, dimpotriva, intr-un comunicat de presa, Link spune cu totul altceva, dupa discutiile de la Bucuresti: Berlinul este ingrijorat de situatia politica, nu de colaborarea ulterioara.
Site-ul ambasadei Germaniei la Bucuresti nu pomeneste nimic despre vizita lui Link. In trecut era prompt in a anunta vizitele bilaterale.
Ziarele conservatoare din Germania nu au mila fata de actorii implicati in razboiul politic de la Bucuresti: nu protagonistii trebuie aparati, ci institutiile. In Romania, coruptia e generalizata (o elita corupta detine controlul asupra tarii Frankfurter Allemagne Zeitung), energii criminale (nu e o lupta intre bine si rau Die Welt) domina tara, iar integrarea Romaniei in UE a fost o pripeala.
Die Zeit socheaza de-a dreptul: România este tara unde a guverna inseamna a jefui.