Politică

Presa internationala, despre fostul suveran Mihai: "Sa fii rege in Romania este o afacere incomoda"

Presa internationala, despre fostul suveran Mihai: "Sa fii rege in Romania este o afacere incomoda"

Autor: Pro TV

26.10.2011, 11:13 1684

Aproape toate agentiile de presa si publicatiile internationale importante au comentat pe larg discursul Regelui Mihai, evenimentul istoric care a avut loc marti in Parlamentul Romaniei.

Irish Times: "Fostul rege al Romaniei, Mihai I, s-a adresat natiunii romane cu un discurs istoric. El a marcat astfel aniversarea a 90 de ani in Parlamentul Romaniei, unde a vorbit in fata celor doua Camere, pentru prima data dupa mai bine de 60 de ani.
El a tinut acest discurs in cladirea construita la Bucuresti de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu. Acolo i-a indemnat pe romani sa aiba incredere in democratie, in timp ce poporul se lupta cu saracia, coruptia si apatia politica.
De asemenea, le-a cerut politicienilor sa renunte la demoagogie, interese personale si incercarile de acaparare a puterii."
Romania a primit lectia de demnitate, moralitate si credinta de care avea nevoie, coform articolelor citate de Pro TV.

The Economist: "Traiasca fostul rege!"
"Sa fii rege in Romania este o afacere incomoda. Si nu doar pentru ca tara este Republica. Desi fostul suveran Mihai a abdicat in 1947, el pare sa provoace in continuare probleme politicienilor din ziua de azi. In prezent, ajuns la varsta de 90 de ani, fostul monarh s-a adresat parlamentului, pentru prima data in ultimii 60 de ani. El a indemnat natiunea sa renunte la proastele obiceiuri ale trecutului: demagogia, acapararea puterii, egoismul primitiv.
De asemenea, el a spus ca ii pare rau pentru situatia batranilor si a bolnavilor, care se confrunta cu situatii umilitoare. Regele Mihai a mai spus ca romanii care traiesc in teritorii care "ne-au fost luate" ( a se citi Republica Moldova ), iar acest lucru nu trebuie uitat. In discursul sau nu au fost mentionati in mod direct anumiti politicieni si nici cei care l-au tinut in exil si care, acum, se aflau in primele randuri, aplaudandu-l zgomotos.

Cel mai proeminent dintre acestia era Ion Iliescu, un fost oficial al Partidului Comunist, care a devenit presedinte al Romaniei in prima decada de dupa caderea regimului. Actualul presedinte, Traian Basescu, nu este nici el un fan al monarhiei. El a fost plecat din tara, pentru a se intalni cu oficlaii UE la Bruxelles. Insa probabil nu ar fi venit la discursul regelui oricum, chiar daca s-ar fi aflat in Bucuresti."
Regele Mihai, aplaudat minute in sir in Parlamentul Romaniei. 250 de invitati au asistat la discurs

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO