Politică

Presedinte fara consilieri

24.10.2005, 18:58 27

Presedintele Traian Basescu a refuzat ieri sa comenteze demisia consilierului de stat Elena Udrea si nici nu a spus daca va accepta demisia celui de-al patrulea consilier care il paraseste de la preluarea mandatului.

Udrea a demisionat la finele saptamanii trecute invocand atacurile din presa indreptate impotriva ei si a sotului sau Dorin Cocos, atacuri care ar fi menite, de fapt, sa slabeasca pozitia sefului statului intr-un moment in care incep sa se vada efecte in lupta impotriva coruptiei.

Potrivit unor surse din administratie, decizia consilierului de stat ar fi fost luata la sugestia lui Traian Basescu. Ar fi al doilea caz in care Basescu forteaza demisia unui consilier de-al sau, primul fiind acela al consilierului de stat Stana Anghelescu, sotia unui om de afaceri.

Asupra acestuia exista acuzatii ca ar fi implicat in contrabanda cu tigari (el controleaza firma de tigarete Anghelescu), iar consilierului i-a fost reprosat faptul ca, impreuna cu sotul sau, a mers la Fisc in incercarea de a face presiuni in cercetarile privind contrabanda cu tigari care se derulau.

In privinta sotului Elenei Udrea acesta a fost acuzat in presa ca se foloseste de pozitia sotiei pentru a-si consolida afacerile si ca ar avea relatii stranse cu un alt om de afaceri apropiat de PSD, Alexandru Bittner.

Primul care l-a parasit pe Traian Basescu a fost Vasile Blaga, care

s-a mutat din pozitia de consilier prezidential al Departamentului de Securitate Nationala in cea de ministru de interne.

A venit apoi randul lui Andrei Plesu sa plece din pozitia de consilier prezidential al Departamentului pentru Relatii Internationale, invocand motive de sanatate.

Desi Plesu i-a recomandat presedintelui un inlocuitor, acesta nu s-a hotarat inca. Astfel ca, in prezent, doua departamente foarte importante in cadrul Administratiei Prezidentiale - Securitatea Nationala si Relatiile Internationale - sunt lipsite de consilieri prezidentiali.

Acestia sunt mai importanti in ierarhie decat consilierii de stat, ei sunt practic sfatuitorii presedintelui.

Presedintele mai are acum cinci consilieri prezidentiali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO