• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Politică

Presedintele Basescu: Sunt mirat si putin trist de decizia lui Stolojan

Presedintele Basescu: Sunt mirat si putin trist de decizia lui Stolojan

Miercuri, 10 decembrie: Plin de zambete, presedintele Basescu il anunta ca premier desemnat pe Theodor Stolojan, afirmand ca tara avea nevoie de un om care sa gestioneze corect criza

15.12.2008, 19:16 15

Presedintele Traian Basescu a sustinut, intrebat ce parere are despre decizia lui Theodor Stolojan de a-si depune mandatul, ca este "putin trist" si ca a fost surprins de anuntul acestuia. Putin trist?
Presedintele nu a dorit sa spuna ce motive a invocat Stolojan cand i-a anuntat retragerea (Stolojan spune ca s-a retras pentru a lasa locul altcuiva mai tanar).
Deja PSD cu care nici 24 de ore inainte PD-L semnase un protocol de guvernare valabil pe patru ani s-a aratat iritat, banuind ca, in spatele acestui gest se afla chiar presedintele Traian Basescu. Insa Basescu a spus ca, el insusi este surprins de gestul lui Stolojan (al doilea de acest fel in decurs de patru ani - prima data s-a retras din cursa prezidentiala in octombrie 2004, cand se inscrisese in competitia politica in tandem cu Traian Basescu).
Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care desemneaza premierul care trebuie apoi sa treaca de votul de investitura a Parlamentului. Odata instalat, premierul poate fi demis de Parlament (prin motiune de cenzura), dar presedintele nu mai are niciun cuvant de spus in aceasta privinta, iar daca seful statului ar vrea sa-si lase amprenta asupra guvernarii acest lucru depinde doar de seful Executivului. De-a lungul vremii, relatiile dintre presedinti si premieri au fost line sau incordate, in functie de felul in care acesti oameni importanti in stat s-au inteles, pentru ca Legea fundamentala imparte, practic, atributiile puterii executive intre Guvern si Presedintie. In mandatul de premier al lui Nicolae Vacaroiu cel care a decis liniile mari ale politicii a fost presedintele de atunci Ion Iliescu, dar acesta din urma a intampinat opozitie din partea unui alt premier social-democrat, Adrian Nastase. Traian Basescu a fost blocat in intentiile sale de premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu. Ce linie va urma noul premier desemnat Emil Boc? L-a desemnat Basescu pe Boc doar pentru ca in ultimii patru ani reactiile lor au fost in oglinda? Seful statului are o alta opinie: "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PD-L. Aceasta este problema (...) In acest moment, PD-L-ul nu are un om apropiat ca si influenta si credibilitate, egal cu presedintele partidului. Deci va pot spune ca am considerat ca fiind un lucru de bun-simt sa informez ambele partide, sa le las timp sa-si informeze structurile de conducere".
 
 
 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107