Politică

Preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu: Majorarea accizelor la carburanţi duce la scumpiri în lanţ, în special la alimente

Preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu: Majorarea...

Autor: Cătălina Mănoiu

09.08.2017, 11:19 63

“Privesc cu foarte mare îngrijorare (majorarea accizelor la carburanţi-n.r). Am văzut imediat şi reacţia Băncii Naţionale, spunând că ar urma o inflaţie, pe care România a reuşit într-un fel sau altul să o stopeze în ultimii ani. Ca fost preşedinte de patronat în industria alimentară, ştiu că o modificare a carburanţilor duce la modificări în cascadă, pe tot lanţul şi mă refer în primul rând la produsele alimentare”, a declarat preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu, la RFI.

Valeriu Steriu a afirmat că orice majorare cu 10% a carburanţilor duce la o creştere de până la cinci procente la orice produs lactat.

“Am văzut intervenţia preşedintelui Senatului, spunând că nu va avea impact, că nu se va simţi. Evident, probabil că la salariul dânsului nu se va simţi, dar vă asigur că la cetăţeanul de rând se simte în buzunar orice leu majorat pe carburanţi. Vă dau un exemplu: ştiu foarte bine calculele din industria laptelui, unde orice majorare cu 10% a carburanţilor ducea la o creştere de până la cinci procente la orice produs lactat. Or aceste aspecte nu se întâlnesc la carburanţi doar pe o industrie, merg în lanţ pe tot. Şi mobila se va scumpi şi orice tip de lucrare”, a spus Steriu.

Preşedintele executiv al PMP s-a arătat îngrijorat că Guvernul nu va genera doar inflaţie, ci şi o scădere vizibilă a costului populaţiei.

„Corelat cu ce s-a întâmplat în ultimele luni, scăparea de sub control a preţului energiei electrice, mi-e teamă că Guvernul nu va genera doar inflaţie, dar va genera o scădere vizibilă a costului populaţiei şi acest lucru vine după nişte promisiuni cu totul diferite în campania electorală, prin care şi-au cucerit dreptul de a asigura puterea”, a conchis Steriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO