Politică

Presedintele Iliescu le cere demnitarilor PSD sa plece din companii

04.02.2003, 00:00 17

Presedintele Ion Iliescu le-a cerut, ieri, primului-ministru si presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor ca toti demnitarii si parlamentarii PSD sa se retraga din Consiliile de Administratie (CA) si Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) in care sunt membri.
"Chiar daca nu avem inca o lege, am cerut primului-ministru si presedintilor Camerelor Parlamentului sa discute cu grupurile parlamentare pentru ca PSD in primul rand sa dea un exemplu: propriii demnitari si propriii parlamentari sa se retraga din orice fel de asemenea institutii - CA, AGA, care in legea privind incompatibilitatile sa fie prevazuta expres", a afirmat, ieri, presedintele Iliescu.
Seful statului a avut, ieri, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu premierul Adrian Nastase, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu.

Criza irakiana, saptamana viitoare in CSAT
Inaintea intalnirii dintre premier si presedinte, secretarului general al partidului de guvernamant Cozmin Gusa a declarat ca intrevederea este dedicata stabilirii agendei externe, unul dintre punctele de pe ordinea de zi urmand sa fie, "probabil", pozitia pe care trebuie sa o adopte Romania in criza irakiana.
Dupa discutii, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a declarat ca subiectul apropiatului razboi din Irak nu a fost abordat - principala tema aflat pe agenda fiind legat de inceperea sesiunii parlamentare si prioritatile legislative pentru primul semestru al acestui an. El a admis ca, la intalnirea cu seful statului, au fost discutate si chestiuni legate de agenda externa, dar a intarit ca subiectul mentionat nu a fost abordat.
In legatura cu situatia din Irak, seful statului a declarat ca acest subiect va fi dezbatut in viitoarea sedinta a CSAT.
Ion Iliescu a precizat ca pe agenda discutiilor s-au mai aflat: pregatirea reuniunii de la Snagov consacrata procesului de integrare a Romaniei in UE, care va avea loc in data de 14 februarie, stadiul proiectului legislativ de revizuire a Constitutiei iei, prioritatile actualei sesiuni parlamentare.

Iliescu, la intrunirea PSD de la Snagov
Astazi, presedintele ar putea participa  la reuniunea de la Snagov a Delegatiei Permanente a PSD cu parlamentarii partidului si presedintii organizatiilor locale au declarat pentru Mediafax surse din PSD. Inaintea intrevederii secretarul general al PSD Cozmin Gusa afirmase ca seful statului nu va participa la aceasta reuniune. Sursele citate au spus insa ca, unul dintre motivele prezentei premierului la Cotroceni a fost tocmai armonizarea punctelor de vedere asupra unor probleme care vor fi discutate astazi la Snagov.
Unul dintre punctele cele mai importante care se va afla pe ordinea de zi a reuniunii ar fi dezbaterea proiectului de revizuire a Constitutiei, care va incepe peste doua saptamani la Camera Deputatilor.
Sursele citate au mai precizat ca este posibil ca PSD sa inainteze si propunerea ca si alegerile pentru Camera Deputatilor sa se faca prin vot uninominal, in cazul Senatului fiind deja inaintata o astfel de propunere.

Asumarea raspunderii, pe 19 februarie
Ieri, conducerea PSD si-a fixat agenda pentru aceasta luna. Potrivit  lui Cozmin Gusa, Guvernul va prezenta in Parlament, in data de 12 februarie, raportul asupra activitatii Guvernului la jumatatea mandatului urmand ca, pe 19 februarie sa-si angajeze raspunderea pe pachetul de legi anticoruptie.
Tot ieri, Delegatia Permanenta PSD a stabilit ca, pana pe data de 15 februarie, sa aiba intalniri cu fiecare dintre conducerile organizatiilor teritoriale la care sa fie lamurite aspectele neclare din activitatea organizatiilor precum si situatia unor membri acuzati in ultima vreme de coruptie. In a doua jumatate a lunii, va fi convocat Biroul Executiv (BEx) care va lua decizii de sanctionare a celor care prin actiunile lor au adus prejudicii imaginii partidului. Intrunirea BEx a fost amanata de mai multe ori. Fata de cazurile deja vechi, cum ar fi cel al presedintelui Consiliului judetean Vrancea Marian Oprisan sau a senatorului de Maramures Liviu Bindea, BEx-ul va decide si in cazuri mai noi cum ar fi cel al deputatului de Neamt Culita Tarata, acuzat de corutie in zona agriculturii, a adaugat Gusa.
Potrivit secretarului general, conducerea PSD nu a ridicat problema trimiterii unei echipe de control la nivelul Organizatiei PSD Bucuresti, cum s-a intamplat la alte organizatii cu probleme. Presedintele acestei organizatii, Dan Ioan Popescu, a prezentat, iei un raport conducerii in care a aratat ca strategia politica a organizatiei este de a se ocupa de "probleme concrete" si de a nu mai da curs unor "provocari politice", a spus secretarul general.
Gusa a aratat ca Dan Ioan Popescu a reiterat practic, in acest fel, dorinta conducerii PSD, deoarece "zona suburbana in care actioneaza Traian Basescu risca sa fie cuvantul de ordine al dezbaterilor la nivelul Primariei Capitalei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO