Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: Am încredere în CSM; sunt mulţumit de activitatea DNA

Preşedintele Klaus Iohannis: Am încredere în CSM; sunt...

Autor: Dana Stanila, Mediafax

26.09.2017, 20:29 158

”Eu am încredere în CSM, fiindcă aceste discuţii arată că există opinii diferite şi că ele se discută. Mai rău ar fi fost să nu se discute nimic (...) Eu sunt mulţumit de activitatea DNA-ului şi dacă există plângeri, se vor rezolva, cu siguranţă, la CSM”, a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă acuzaţiile aduse la adresa şefei DNA afectează imaginea instituţiei, Iohannis a replicat: ”Eu am lucrat în inspecţie. Nu în inspecţie judiciară, ci în inspecţie şcolară şi cel puţin m-a făcut să stau să mă gândesc un pic ce se întâmplă în sistem. Adică nişte procurori sunt eliminaţi din DNA fiindcă nu şi-au făcut treaba. Nu vreau să intru în detalii. Poate sunt foarte buni, dar s-a decis că trebuie să îşi continue activitatea la alte parchete. Or, chiar aceste persoane, incriminează acum conducerea instituţiei de unde au fost trimişi acasă. Parcă totuşi este un joc care merge cam departe”.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, pe 14 septembrie, să respingă contestaţiile formulate de procurorii Mihaiela Iorga Moraru şi Doru Ţuluş la măsura revocării din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În cadrul plenului a fost analizată şi solicitarea procurorului Iorga de a nu-şi continua activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, acolo unde a fost repartizată în urma revocării din DNA. „Contestaţia doamnei procuror Iorga Morar s-a admis doar cu privire la data de la care trebuia să îşi înceapă activitatea la PJ Bacău. Deci, dumneaei va rămâne la Bacău dar nu cu data iniţial stabilită, ci cu o dată ulterioară”, au afirmat reprezentanţii CSM.

În urma revocării, Ţuluş a revenit la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Atât Doru Ţuluş, cât şi Mihaela Iorga au anunţat, după ce Laura Codruţa Kovesi a semnat ordinele de revocare că vor contesta în instanţă decizia, dacă va fi menţinută de CSM.

Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp. În cazul lui Doru Ţuluş, revocarea a fost cerută de şefa DNA pentru că există „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO