Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: Este nevoie de o regândire a proiectului european, de o UE mai pragmatică, mai flexibilă

Preşedintele Klaus Iohannis: Este nevoie de o regândire...

Autor: Mediafax

17.11.2016, 17:19 110

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj-Napoca, o dezbatere despre UE organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că proiectul european poate progresa dacă se susţin priorităţile strategice ale Uniunii - securitate internă şi externă, creşterea economică, crearea de locuri de muncă, consolidarea pieţei interne a UE.

"Este evident că este nevoie de o regândire a proiectului european, obiectivul care ghidează România este acela al unei Uniuni mai pragmatice, mai flexibile şi care îşi respectă principiile şi valorile fundamentale. România are oportunitarea şi resursele de a se situa în centrul dezbaterii europene şi a contribui activ la revigorarea proiectului european. Susţinem consolidarea proiectului european şi dorim să fim parte a nucleului de integrare a Uniunii. Proiectul european poate progresa dacă susţinem priorităţile strategice ale Uniunii, acestea sunt securitate internă şi externă, creşterea economică, crearea de locuri de muncă, consolidarea pieţei interne a UE", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, România nu vrea înregistrarea unor paşi înapoi de la fundamentul Uniunii şi va continua să susţină respectarea celor patru libertăţi fundametale, aderarea ţării la Schengen şi la zona euro, dar şi continuarea politicii de extindere.

"În ultimii doi ani, chestiunile legate de UE au fost chestiuni asupra cărora m-am aplecat foarte mult. Uniunea este într-o situaţie complicată şi cu toţii trebuie să găsim soluţii, ambiţia mea să găsesc pentru România cele mai bune soluţii. (…) Tot mai des vorbim de o criză identitară, a valorilor, de leadership sau despre efectele crizei economico-financiare, pe agenda UE se află mai multe probleme decât în orice moment din existenţa sa, cum ar fi fenomenul migraţiei, Brexit-ul, problemele din zona euro, populismul, accentuarea unor tendinţe centrifuge sau clivaje între Est şi Vest, între Nord şi Sud. (…) Suntem în faţa unor provocări cruciale privind viitorul proiectului european", a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că sunt riscuri ca diferenţele şi liniile de dezvoltare să se adâncească în Europa şi a avertizat că mesajele xenofobe au prins teren, iar cu cât acestea vor avea câştig de acuză, creşte riscul unei Europe mai fragile, mai divizate.

"O astfel de Uniune nu poate fi un actor credibil în competiţia globală. Pentru România nu există o altă alegere de dezvoltare decât în cadrul unei Uniunii solidare şi puternice, doar aşa va fi performantă şi va răspunde aşteptărilor cetăţenilor săi", a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a participat, joi, la Facultatea de Studii Europene a UBB la dezbaterea cu tema „Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene”, organizată de Grupul de Reflecţie Citadel. La manifestare au participat reprezentanţi ai conducerii UBB, cadre didactice şi studenţi, dar şi fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, consilierul prezidenţial Leonard Orban şi fostul negociator al României cu UE, Vasile Puşcaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO