Politică

Preşedintele moldovean Igor Dodon: Traian Băsescu e un alt as din mânecă al Partidului Democrat

 Preşedintele moldovean Igor Dodon: Traian Băsescu e un...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

25.10.2017, 14:50 431

"Băsescu e un alt as din mânecă al democraţilor. Acţiunile PDM-ului din această toamnă, orientate împotriva instituţiei prezidenţiale, constituie o pregătire pentru alegerile parlamentare din 2018. Pas cu pas, democraţii pregătesc terenul politic şi diplomatic pentru o largă coaliţie postelectorală de dreapta, aşa cum au declarat în repetate rânduri, inclusiv recent prin vocea speakerului Andrian Candu", a spus Dodon.

Liderul de la Chişinău îl consideră pe fostul preşedinte al României ca fiind principalul exponent unionist din Republica Moldova.

"Constatăm că democraţii acceptă să facă alianţe politice nu doar cu PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi PDA (Platforma Demnitate şi Adevăr), ci şi cu aşa forţe declarate unioniste ca PL (Partidul Liberal) sau PUN (Partidul Unităţii Naţionale), dacă acestea vor trece în Parlament. A fost menţionat şi numele lui Traian Băsescu, drept politician cu care democraţii ar forma o alianţă. Consider că asemenea intenţii constituie o desconsiderare a valorilor statalităţii moldoveneşti şi trădează adeziunea camuflată a guvernării pentru proiectul unionist, al cărui principal exponent este anume Traian Băsescu", a mai spus Dodon.

Traian Băsescu este preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova şi intenţionează să candideze la alegerile parlamentare de anul viitor.

Recent, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că nu are nimic împotriva cetăţeniei moldoveneşti şi candidaturii la parlamentare ale lui Traian Băsescu. În plus, Partidul Democrat este dispus să negocieze o coaliţie de guvernare cu PUN.

Igor Dodon consideră că socialiştii vor câştiga alegerile parlamentare din 2018, iar orice alianţă de dreapta este inutilă.

"Au fost şi alte situaţii când centru-dreapta s-a mobilizat politic sau mediatic împotriva mea, ca preşedinte, pe criterii exclusiv geopolitice şi identitare. Înţelegem că guvernarea doreşte din nou să joace cartea geopolitică în alegerile parlamentare din 2018, pentru a convinge Occidentul să ofere susţinere şi, totodată, să le impună celor din PAS, PDA şi PL necesitatea unei coaliţii de dreapta. Îi anunţ însă că, aşa cum arată şi sondajele, socialiştii oricum vor lua majoritatea parlamentară, prin urmare orice coaliţie de dreapta va fi minoritară", a transmis Dodon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO