Politică

Preşedintele PMP, Eugen Tomac: România s-a împrumutat în primele şase luni ale anului cu miliarde de euro

Preşedintele PMP, Eugen Tomac: România s-a împrumutat...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

28.10.2018, 13:30 90

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a publicat duminică răspunsul Ministerului Finanţelor privind datoria publică a României, care arată că în primele şase luni ale anului a fost atrasă de pe piaţa externă suma de peste 2 miliarde de euro şi 1.2 miliarde de dolari.

„Cifrele oficiale ale împrumuturilor României în primele şase luni ale anului. Dragnea şi Dăncilă ne tot spun zi de zi că ţara o duce grozav şi că doar opoziţia şi presa nu vede cum duduie economia. Prin urmare, mă întreb şi eu de ce România împrumută miliarde de euro şi dolari în fiecare an. Am primit cifrele oficiale legate de împrumuturile pe care România le-a făcut în primele 6 luni ale anului 2018. Ataşez documentul transmis de ministrul Teodorovici prin secretarul de stat al Ministerului de finanţe, Attila Gyorgy. Comentariile sunt în plus”, a scris Eugen Tomac, duminică, pe Facebook.

Potrivit documentului ataşat de liderul PMP, România a atras de la 1 ianuarie până la 1 iulie, de pe piaţa externă, suma de 2 miliade de euro, 1,2 miliarde de dolari şi o sumă de 84.19 milioane de euro din împrumuturile contractate de la instituţiile financiare internaţionale.

„Referitor la întrebarea Câţi bani a împrumutat România de la 1 ianuarie 2018 până la 1 iulie 2018, suma totală ]n perioada menţionată, de pe piaţa internă a fost atras, prin titluri de stat, un volum de 20.1 miliarde de lei, care includ pe lângă titlurile de stat, emise în lei şi emisiuni denominate în euro în valoare de 241,6 milioane euro, precum şi 786 milioane lei titluri de stat destinate populaţiei prin programul Tezaur, Ediţia Centenar, iar de pe piaţa externă a fost atras un volum de 2 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari . La acestea se adaugă şi tragerile aferente împrumuturilor contractate de la instituţii financiare internaţionale, în valoare de circa 84,19 milioane de euro”, se arată în documentul publicat de Eugen Tomac, care prevede răspunsul Ministerului Finanţelor la interpelarea acestuia privind sumele atrase de România în primele şase luni ale anului.

De asemenea, în documentul menţionat, Ministerul Finanţelor precizează că datoria publică a României s-a situat în luna aprilie, la un nivel de 34.9% fin PIB.

„Referitor la întrebarea: Care este datoria publică a României la 1 iulie 2018. Conform ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, datoria guvernamentală, calculată conform metodologiei UE, s-a situat la un nivel de 34.9% din PIB, la data de 30 aprilie 2018, nivel net inferior plafonului de 60%, stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Potrivit Comunicatului Eurostat din luna aprilie a anului 2018, la nivelul ţărilor membre UE, la sfârşitul anului 2017, România s-a situat pe locul cinci între statele membre ale Uniunii Europene”, prevede documentul publicat de liderul PMP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO