Politică

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, către premierul Tudose: Unde să îşi ţină românii banii, Terente? Să îi ţină sub saltea?

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, către premierul...

Autor: Cătălina Mănoiu, Mediafax

01.09.2017, 21:49 242

„În toate ţările civilizate băncile reprezintă inima economiei capitaliste, a economiei libere de piaţă. Băncile sunt izvor de capital, sunt locurile unde oamenii îşi depun banii pentru a-i ţine în singuranţă şi pentru a obţine venituri suplimentare de pe urma depozitelor pe care le depun. Este inacceptabil pentru un premier al unei ţări europene în mileniul al treilea să le spună cetăţenilor să nu îşi depună bani în bănci. În toată lumea asta s-a ajuns în ţările civilizate ca ca din rulajul total peste 90% să se facă prin bănci. Circulaţia banilor prin bănci este în general un instrument care ajută statul şi care practic luptră împotriva evaziunii fiscale”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, finalul Biroului Politic Naţional al PNL.

Ludovic Orban l-a comparat pe Mihai Tudose cu banditul Terente. „Unde să îşi ţină românii banii, Terente? Să îi ţină sub saltea, la ciorap, sau în borcan, înveliţi în elastic? În lumea civilizată banii nu mai circulă cash. În lumea civilizată oamenii apelează la bănci. În lumea civilizată băncile sunt acelea care finanţează economia. Ce s-ar face guvernul condus de dumneavoastră dacă nu ar avea băncile? Pentru că dumneavoastră v-aţi împrumutat cu peste 18 miliarde exact de la aceste bănci pe care le atacaţi sistematic”, a întrebat Orban.

Liderul PNL a susţinut că liberalii resping „comportamentul inacceptabil” al premierului. „Ce vreţi să faceţi cu aceste atacuri absolut imbecile împotriva sistemului bancar? Vreţi să creaţi o criză politică în România? Vreţi să determinaţi retrageri masive de la bănci astfel încât să se creeze o criză economică artificială numai pornită din tembelismului unui om care a ajuns premier fără să aibă abecedarul economic la bază? Categoric respingem acest comportament inacceptabil pentru un om care se află în fruntea unui guvern, al unei ţări europene în mileniul al treilea”, a conchis Orban.

Primul-ministru Mihai Tudose a declarat, marţi, la România TV, că a avut o experienţă neplăcută cu băncile şi că refuză ca salariul să-i fie pus pe card pentru ca banca să nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose afirmând că ”nu-l merită”.

Întrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a răspuns: ”Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi ani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită.”

Când i s-a atras atenţia că s-ar putea crede că recentele sale critici la adresa băncilor ar fi expresia unei atitudini subiective, premierul a admis că a existat un episod neplăcut în relaţia cu o bancă. ”Personal, eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis «Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»”, a relatat Tudose.

Primul-ministru Mihai Tudose a exprimat, în mai multe rânduri, dubii legate de exactitatea raportărilor făcute de bănci privind situaţia lor financiară, adăugând că este posibilă chiar avertizarea populaţiei în legătură cu siguranţa depozitelor la băncile care au declarat pierderi ani la rând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO