Politică

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, despre plafonarea preţului gazelor: "O prostie. Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor şi împotriva economiei”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, despre plafonarea...

Autor: Diana Grigore

19.07.2018, 15:36 117

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, că plafonarea preţului la gazele naturale, este "un populism ieftin", care se va îndrepta împotriva cetăţenilor şi a economiei, o opera a PSD prin care se fac "servicii partenerilor lui Liviu Dragnea".

"O prostie. Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor şi împotriva economiei. De când PSD a revenit la putere, din mai 2012, niciun cetăţean român, nicio localitate nu a mai înfiinţat o distribuţie de gaz locală, pentru că ei au mutat la Ministerul Economiei (procedurile–n.r.) şi Ministerul Economiei, care în cea mai mare parte, a fost condus de ei şi nu a aprobat niciun proiect de înfiinţare a instituţiilor locale de gaze. Este absolut penibil ca în România, care este o ţară care are gaz, este una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiază de resurse de gaz aproape suficiente pentru consumul intern, să ţii 65% din populaţie neconectată la reţeaua de gaz", a afirmat joi Ludovic Orban în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PNL Brăila.

Liderul PNL a adăugat că decizia este opera PSD, pentru a face servicii Gazprom şi altor parteneri ai lui Liviu Dragnea.

"Aceasta este opera PSD, măsura nu e făcută pentru cetăţeni. Cred că poate să dea naştere la foarte multe perturbări în funcţionarea relaţiilor comerciale care există, care o să afecteze economia românească. Este o decizie care va face servicii Gazprom şi probabil şi altor parteneri ai lui Liviu Dragnea", a completat Orban.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea plafonarea preţului la gaze, având un proiect în acest sens. Potrivit documentului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale. Instituţia precizează, în nota de fundamentare, că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO