Politică

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Mare parte dintre elevi termină şcoala analfabeţi funcţional. Nu pot înţelege un text

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Mare parte...

Autor: Dana Stanila

11.09.2017, 10:44 6133

În cadrul discursului susţinut în faţa elevilor, părinţilor şi a profesorilor de la Colegiul „Gheorghe Şincai”, şeful statului a criticat sistemul de învăţământ din România. Una dintre problemele identificate de acesta a fost faptul că, deşi ştiu să citească, foarte mulţi elevi nu sunt capabili să înţeleagă texte simple.

„Este clar că, indiferent de modul cum va arăta România, de cum se va desvolta economia şi de cum vom construi strategia naţională pe Educaţie, avem o serie de provocări urgente cărora trebuie să le răspundem, chiar dacă ne place să credem că am bifat misiune îndeplinită pe tema alfabetizării, cânva prin anii `60 deja, o mare parte dintre elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional. Adică deşi pot citi, nu pot înţelege semnificaţia unui text scris şi întâmpină dificiultăţi chiar şi în cele mai uşoare situaţii”, a spus Iohannis.

În plus, preşedintele a adăugat că o altă problemă a sistemului de educaţie este abandonul şcolar, fapt ce poate „condamna România la involuţie”.

„O altă problemă este abandonul şcolar, care în ultimii an a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în UE. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la cele locale, de la un Guvern la altul sau de la şcoală în familie. Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie”, a mai spus sursa citată.

La finalul alocuţiunii, şeful statului i-a încurajat pe părinţi să le fie alături copiilor lor, iar pe elevi să îşi deschidă, în permanenţă, orizonturile.

„Dragi părinţi, încurajaţi-vă copiii să îşi urmeze potenţialul. Fiţi alături de ei şi ajutaţi-i să devină adulţi responsabili şi implicaţi pentru că şansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea, potrivit propriului lor ideal. (...) Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Dincolo de programa şcolară, dezvoltaţi-vă pe cât mai multe planuri. Nu ezitaţi să vă deschideţi orizonturile, să legaţi ceea ce învăţaţi la şcoală de preocupările şi de hobby-urile voastre. Fiţi toleranţi, deschişi spre nou”, a conchis preşedintele.

Preşedintele Iohannis a participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, la Colegiul „Gheorghe Şincai” din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO