Politică

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: Datoria noastră este să nu depunem armele, ci să susţinem în continuare Moldova

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:...

Autor: Mediafax

14.11.2016, 13:13 83

"Din punctul meu de vedere, cred că datoria noastră este să nu depunem armele şi să continuăm să susţinem Moldova pe drumul pe care s-a angajat. Trebuie să remarc că în Parlament există în continuare o majoritate pro-europeană şi eu cred că ei au nevoie în continuare de sprijin", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că rezultatul alegerilor de la Chişinău trebuie să dea de gândit tuturor factorilor politici din România - partide, guvern, Preşedinţie şi alte instituţii.

"Într-un fel rezultatul poate ne surprinde, dar în mod cert, cel puţin pe mine, mă dezamăgeşte. Nu cred că putem arunca vina asupra cetăţenilor moldoveni, ci trebuie să vedem care sunt factorii care au contribuit la acest rezultat", a adăugat Tăriceanu.

În opinia sa, limitarea prin lege a numărului de buletine de vot din fiecare secţie de votare din diaspora a dus la privarea cetăţenilor din Moldova de dreptul de a alege, cee ace a dus la distorsionarea rezultatului. Un alt element care a dus la alegerea lui Igor Dodon ca preşedinte al Republicii Moldova a fost votul din Transnistria.

"Nu trebuie însă să ascundem şi modul în care a evoluat relaţia între România şi Moşldova. Chiar dacă România nu se implică în procesul electoral, modul în care s-a desfăşurat relaţia în plan politic între România şi Republica Moldova, mai ales în ultimul an, pe mine m-a dezamăgit profund. După o perioadă în care România a arătat fără niciun fel de echivoc că sprijină Moldova, nu numai pe plan politic, dar şi cu alte proiecte, anul acesta guvernul parcă a vrut să arate că nu se poate face nimic în relaţia cu Moldova. Ajutorul care a fost decis de guvernul Ponta, în loc să fie pus la dispoziţia Moldovei, a fost însoţit de o serie de condiţionalităţi, iar în final l-au făcut neoperant sau utilizat cu foarte mare întârziere şi fără eficacitate", a mai spus preşedintele Senatului României.

Candidatul prorus Igor Dodon a câştigat cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 53,21% din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 46,79%, potrivit rezultatelor parţiale după procesarea a 99% din procesele verbale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO