Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, despre decizia CCR privind Liceul Romano-Catolic: Mesaj dur că nu avem dreptul la o şcoală

19 mar 2018 Autor: Gabriel Pecheanu

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că decizia CCR privind Liceul Romano-Catolic reprezintă un mesaj ”extrem de dur” către comunitatea maghiară, că nu are dreptul la o şcoală, afirmând că ”România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale”.

”Comunitatea aşteaptă aplicarea drepturilor consfinţite prin Constituţie, dacă nu se poate prin autoritatea locală şi s-a demonstrat că nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curţii Constituţională, instituţie fundamentală a unui stat de drept către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinţi care spune că nu aveţi dreptul să aveţi o şcoală. Nici Parlamentul, nici autorităţile locale nu au reuşit să înfiinţeze o astfel de şcoală. În rest, sunt poveşti de adormit copii. Eu respect decizia CCR de fiecare dată, când îmi place şi când nu-mi place, dar nu pot să accept aceste argumente şi modul în care au fost prezentate de preşedintele Curţii constituţionale. Ne vom întâlni cu reprezentanţii Bisericii catolice şi cu reprezentanţii părinţilor, vom vedea care este următorul pas după ce va apărea şi motivarea Curţii Constituţionale”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a lansat acuzaţii şi către PNL şi PMP.

”Încă o dată, PNL şi PMP au arătat faţa adevărată a partidelor respective.au arătat faţa adevărată a partidelor respective. Şi CCR a demonstrat, încă o dată, că România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale. Într-un stat model nu se iau o astfel de decizii, nici măcar nu ar fi trebuit să ajungem la CCR fiind vorba despre o şcoală, despre o instituţie în care se predă limba maternă.
Şi această minoritate are nevoie de elite, fără şcoli nu ai cum să produci elite. Dl. Dorneanu şi instituţia pe care o conduce transmite că voi nu aveţi voie să aveţi şcoli.

El a mai spus că autorităţile locale au decis înfiinţarea liceului, dar secretarul primăriei nu a semnat deciziile.

”S-a înfiinţat o dată, după aceea, anul trecut au fost trei-patru hotărâri votate cu majoritate, dar niciuna nu a fost semnată de secretarul primăriei şi directorul care răspunde de şcoli. Dacă ei nu semnează acea hotărâre poate fi atacată în Contenciosul administrativ. Aşa s-a întâmplat, aşa a fost de fiecare dată. Nu poţi să ieşi din acest cerc vicios dacă mergi permanent la autoritatea locală ai majoritate acolo şi după aceea te trezeşti la tribunal de unii care ar trebui să meargă la psihiatrie, nu la tribunal şi atunci nu ai cum să ieşi din acest cerc vicios. De aceea am spus că Parlamentul este cel care legiferează, este forul suprem de la care oamenii aşteaptă chestiuni care nu pot fi rezolvate în altă parte. Mă întreb şi eu: ce mai rămâne pentru această comunitate dacă nici autoritatea locală, nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt în stare nu pot şi CCR respinge şi această variantă, să înfiinţeze o şcoală? Ce rămâne de făcut? Vom discuta cu părinţii şi cu biserica catolică, vom lua o decizie dar acum nu ştiu care. Oricum trebuie să căutăm o ieşire din această situaţie fiindcă nu o lăsăm comunitatea fără şcoală”, a conchis liderul UDMR.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II este neconstituţională deoarece încalcă separaţia puterilor în stat, se arată într-un comunicat CCR.

"Dreptul de a dispune cu privire la înfiinţarea, desfiinţarea, fuziunea sau divizarea unităţilor de învăţământ de stat, confesional şi particular, preuniversitare, aparţine autorităţilor administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Operaţiunea juridică se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, şi nu corespunde finalităţii constituţionale a activităţii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cât mai largi de relaţii sociale generale, în cadrul şi în interesul societăţii. În cadrul controlului, Curtea nu a analizat legea criticată prin raportare la dreptul cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa în limba lor maternă şi nici oportunitatea înfiinţării unităţii de învăţământ, ci, constatând că legea criticată dispune cu privire la înfiinţarea unei persoane juridice, deci având caracter individual, Curtea a reţinut încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat", se arată în motivarea Curţii.

Sesizarea formulată de un număr de 66 de deputaţi, aparţinând grupurilor parlamentare al PNL şi PMP, a vizat neconstituţionalitatea dispoziţiilor Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc din Târgu Mureş.

 
Cuvinte cheie:
KELEMEN HUNOR
, CCR
, LICEU ROMANO
, refuz
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide