Politică

Preşedintele USR Dan Barna: Cerem demisia doamnei Carmen Dan, şefului Jandarmeriei şi prefectului Capitalei

Preşedintele USR Dan Barna: Cerem demisia doamnei Carmen...

Autor: Ema Stoica, Mediafax

11.08.2018, 12:01 62

„A fost o zi neagră pentru democraţia din România şi e păcat că purtătorii de cuvânt au îndraznit să mai poarte uniformă după ceea ce a făcut Jandarmeria ieri, mai ales în a doua parte a zilei. Cerem demisia doamnei ministru Carmen Dan, ministrului de Interne, dare a transformat această insitituţie a Jandarmeriei, instituţie gândită să protejeze cetăţenii într-un instrument de casă al PSD. Cerem demisia şefului Jandarmeriei, domnul Sebastian Cocoş şi a prefectului Catialei, doamna Speranţa Clişeru, care are calitatea de a fi consilierul personal al doamnei Firea şi al domnului Pandele”, a declarat sâmbătă dimineaţa, liderul USR, Dan Barna.

Preşedintele USR solicită public şi desecretizarea ordinelor de dispozitiv, conform cărora s-a intervenit vineri seara în Piaţa Victoriei, dar şi o sesiune extraordinară în Parlament.

„Cerem explicaţii asupra a mai multor aspecte, cum ar fi desecretizarea ordinelor de dispozitiv, pentru că sunt câteva elemente asupra cărora purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei nu au răspuns astăzi.Solicităm o comisiei de anchetă a Parlamentului şi o sesiune extraordinară pentru clarifica exact cum s-a putut întâmpla fenomenul bizar de ieri, conform cărora jandarmii au fost foarte eficienţi, până spre unu noaptea, în a fugări protestatari paşnice, pe străzile laterale şi au fost incapabili să extragă 20-30 de persoane agresive, iar mai târziu, după ce piaţa a fost evacuată, au fost incapabili minute în şir să privească cum au fost incendiaţi acei arbori din zona Lascăr Catargiu, fără să intervină”, a adăugat Dan Barna.

În timpul intervenţiilor de vineri seara, din Piaţa Victoriei, unul dintre jandarmi a fost grav rănit. Cei de la USR se declară solidari cu jandarmul agresat, însă spun despre cei de la Jandarmerie că „şi-au lăsat oamenii în urmă”.

„Suntem solidari cu doamna jandarm care a suferit o agresiune care nu are nicio scuză. Acei huligani şi derbederi trebuie să fie identificaţi şi să sporte consecinţele legii, nu e niciun dubiu în această perspectivă. Însă este foarte grav şi explicaţiile au fost de-a dreptul jenante, este foarte grav cum un dispozitiv de jandarmi şi-au lăsat doi colegi în urmă şi nici măcar nu au băgat de seamă că s-a întâmplat lucru acesta, pentru că aţi văzut cu toţii imaginile. Au fost zeci de secunde în care a avut loc agresiunea asupra celor doi jandarmi şi nu a intevenit nimeni din echipa de jandarmi. Asta, pentru orice limbă a planetei înseamnă „a lăsa nişte oameni în urmă, a nu te întoarce după ei”. (...) Şi numai din acest simplu motiv şeful Jandarmeriei Române ar trebui să îşi prezinte demisia. Este inacceptabil să pierzi oameni într-o operaţiune operativă”, a declarat preşedintele USR.

Cei de la USR declară că vor acorda „asistenţă juridică gratuită tuturor celor agresaţi şi care doresc să depună plângeri şi să îşi obţină o reparaţie morală de la statul român pentru această agresiune nedreaptă de care au avut parte ieri”.

Uniunea Salvaţi România va fi şi în această seară în Piaţa Victoriei, după cum anunţă Dan Barna

„USR va participa la protestul din această seară, pentru că este un protest al revoltei şi al decenţei în România. Un protest necesar pentru un stat care, în loc să îşi protejeze cetăţenii prin instituţiile sale, înţelege să distrbuie butelii de gaz lacrimogen peste femei şi copii”, a conchis Dan Barna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO