Politică

Presiune majoră pe Curtea Constituţională. Curţii i se cere din nou să „interpreteze“ neinterpretabilul. USL îşi pregăteşte argumentele

Presiune majoră pe Curtea Constituţională. Curţii i se cere din nou să „interpreteze“ neinterpretabilul. USL îşi pregăteşte argumentele

Validarea unui referendum este constatată de Curtea Constituţională. La debutul crizei politice, Curtea a reintrodus în legea referedumului pragul obligatoriu de prezenţă de 50% plus unul din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale pentru validarea consultării populare

Autor: Iulian Anghel

31.07.2012, 00:05 2048

USL încă mai speră într-o minune, mai pre­cis într-o interpretare pe care Curtea Con­sti­tu­ţională ar putea-o da datelor referendumului.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări ieri că Guvernul va respecta decizia Curţii Constituţionale în privinţa referendumului de duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar mai mulţi lideri PSD cer in­stanţei de contencios constituţional să vali­deze consultarea populară (lucru care ar con­duce la demiterea preşedintelui) pe mo­tiv că, atunci când a impus pragul de pre­zen­ţă de 50%, nu a luat în calcul boicotul PDL.

"Curtea Constituţională nu poate vota împotriva poporului român", susţine secre­tarul general al PSD Liviu Dragnea.

După anunţarea rezultatelor finale ale re­­fe­rendumului de către Biroul Electoral Cen­­tral, Curtea trebuie să va­li­­deze sau să invalideze referendumul. Re­zul­tatele parţiale indică o prezenţă cu câteva procente sub pragul de validare de 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe listele elec­torale (peste 9,1 mil. alegători). Dacă re­zul­­tatele finale se menţin sub acest prag, re­fe­ren­du­mul este invalidat, iar Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, potrivit legii referendumului.

Pentru Dragnea şi alţi lideri PSD, Curtea trebuie să interpreteze însă rezul­tatele pentru că, atunci când a impus pragul de prezenţă (pragul a fost impus în lege în urma unei decizii a Curţii Constituţionale), nu a luat în calcul boicotarea refe­ren­dumului de către democrat liberali.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Vale­riu Zgonea, a susţinut că USL ia în cal­cul depunerea unei sesizări la Curtea Constituţională privind boicotul organizat de către PDL.

"Avem o situaţie inedită în România şi în Europa din 1945 şi până acum şi dacă vreţi, de la primul vot liber exprimat pentru Parlamentul European din 1968. Un preşedinte al unui stat european care se duce la masa bogaţilor şi apără interesele României nu mai este reprezentantul cetă­ţenilor români. În acest moment preşe­dintele Traian Băsescu nu mai are legiti­mi­tatea morală, cea pe care o clamează întot­deauna Uniunea Europeană", a spus Zgonea, citat de Mediafax.

Ion Iliescu, fostul preşedinte al ţării, a venit şi el cu o interpretare.

El a declarat pentru Mediafax: Curtea Constituţională ar trebui să valideze referendumul pentru că în România nu sunt 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, ci mult mai puţini. Aşadar, cei opt milioane de oameni care s-au prezentat la urne reprezintă 60% din cei cu drept de vot, drept urmare pragul obligatoriu de prezenţă ar fi îndeplinit.

Pe de altă parte, decizia Curţii Con­stitu­ţionale trebuie asumată de Parlament. Teo­retic, ea ar trebui citită în plenul Le­gisla­tivului şi abia apoi Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, dacă referendumul este invalidat. Însă Parlamentul este în vacanţă, iar opoziţia are prea puţină forţă pentru a putea impune convocarea acestuia în sesiune extraordinară pentru a lua act de decizia Curţii Constituţionale.

USL a anunţat că lucrează la un docu­ment menit să convingă Curtea de dreptatea ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO