Politică

Prim-vicepreşedinte PNL Raluca Turcan acuză Guvernul că ţine România fără buget: Fără precedent în 20 de ani. Crunta indolenţă a PSD-ALDE ţine România fără buget

Prim-vicepreşedinte PNL Raluca Turcan acuză Guvernul...

Autor: Mediafax

18.01.2019, 16:36 1600

Prim-vicepreşedinte PNL Raluca Turcan a declarat, vineri, că indolenţa PSD-ALDE ţine România fără buget de stat pentru 2019, adăugând că niciodată un Executiv în funcţie nu a creat atâta confuzie în mediul economic.

„Fără precedent în 20 de ani – crunta indolenţă a PSD-ALDE ţine România fără buget de stat pe anul în curs. Niciodată un guvern în funcţie nu a creat atâta confuzie în mediul economic, neavând nici măcar în luna ianuarie 2019 o schiţă sau un proiect care să fie pus în dezbatere publică.Este fără precedent pentru România ultimilor 20 de ani ca un guvern în funcţie, neperturbat de nimeni şi de nimic să nu prezinte nici până la finalul lunii ianuarie o schiţă sau un proiect al bugetului de stat pentru anul 2019! Cei din PSD-ALDE se vor apăra şi vor spune că s-a mai întâmplat ca bugetul de stat să fie aprobat şi după data de 1 ianuarie! Singurele situaţii când s-a întârziat adoptarea bugetului au fost atunci când s-au schimbat guvernele (2001, 2004, 2009, 2010, 2013 sau 2017), iar noile guverne au avut nevoie de o lună sau două ca să elaboreze şi să aprobe aceste legi”, a declarat Raluca Turcan.

Liderul deputaţilor PNL a adăugat că „PSD şi ALDE flutura minciuna că nu avem buget din cauza lipsei unui aviz din partea CSAT”, deşi respectivul aviz din partea Consiliului este consultativ.

„Însă nici aceasta minciuna nu poate fi rostită prea tare deoarece ştiu că proiectul de buget trebuia să ajungă în Parlament din 15 noiembrie, iar ei au trimis prima schiţă către CSAT la sfârşitul lunii decembrie şi doar pentru instituţiile de apărare. In plus, avizul CSAT este consultativ. Lipsa bugetului se traduce în pierderi directe pentru fiecare cetăţean român, un atentat la stabilitatea mediului de afaceri din ţară şi o piedică puternică pentru modernizarea ţării.Investiţiile publice, care ar fi trebuit să fie demarate de către primării, consilii judeţene şi alţi ordonatori de credite sunt paralizate din cauza absenţei bugetului de stat.”, a adăugat Turcan.

Ea a precizat că PNL a prezentat, încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, un proiect de buget alternativ, care furnizează soluţii reale la cele mai importante probleme din România.

„Bugetul propus de PNL urmarea pentru anul 2019 următoarele principii şi măsuri: alocarea a minimum 6,5% din PIB pentru modernizarea ţării prin investiţii publice in autostrăzi, spitale, şcoli, universităţi, căi de comunicaţii; stabilitate şi predictibilitate financiară, astfel încât în România să poată îndeplini condiţiile de aderare la moneda Euro. Uitaţi-vă câţi bani plătesc românii în plus la facturi sau rate bancare, pentru că avem toată economia legată de euro, deşi moneda noastră este leul; Stoparea cât mai rapidă a creşterii preţurilor, pentru a salva puterea de cumpărare a populaţiei. Acest lucru se poate realiza, în prima etapă, prin eliminarea supra-accizei la carburanţi, prin eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time sau prin eliminarea Split TVA. De asemenea, stabilitatea preţurilor se va realiza prin stimularea şi sprijinirea producţiei interne de bunuri şi servicii, în detrimentul importului masiv; Asigurarea unei descentralizări financiare reale a administraţiei publice locale prin alocarea a 100% din impozitul pe venit şi 80% din redevenţele miniere către unităţile administrativ-teritorial”, a mai spus Turcan.

Prin urmare, PNL somează Guvernul să facă public de urgenţă proiectul de buget pe acest an pentru o cât mai corectă dezbatere a acestuia în Parlament.

„România a preluat Preşedinţia rotativa a Consiliului Uniunii şi trebuie nu doar sa evoce intenţii democratice europene, ci şi să le practice! Să respecte legea şi să vină cu proiectul de buget”, a încheiat Turcan.

Reacţia liderului deputaţilor PNL vine în contextul în care Guvernul încă nu a aprobat bugetul pentru anul în curs. Referitor la subiect, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat, miercuri seara, că bugetul pentru 2019 va fi sigur aprobat în februarie.

De asemenea, ministrul Muncii a explicat că, din punct de vedere tehnic, fiecare minister merge la Ministerul Finanţelor, nu la ministrul Finanţelor, şi îşi introduce în aplicaţie bugetul. EL a subliniat că proiectul Legii pensiilor este sustenabil, astfel că aprobarea proiectului Legii de buget pentru 2019 nu a fost afectat de această lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO