Politică

Prima ieşire publică a preşedintelui după proteste

Prima ieşire publică a preşedintelui după proteste
20.01.2012, 00:06 749

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti, în prima ieşire publică de la începutul protestelor de stradă, dar nu a spus niciun cuvânt despre acestea, deşi este principala ţintă a lor.

Preşedintele a susţinut în faţa ambasadorilor că, în faţa propriei instabilităţi şi a instabilităţii externe, România a continuat reformele instituţionale.

Economia românească a evoluat peste aşteptări anul trecut, iar în 2010 şi 2011 România s-a situat în topul ţărilor europene în domeniul investiţiior. În 2012, prioritatea acordată investiţiilor s-a menţinut în legea bugetuluide stat, potrivit şefului statului.

Preşedintele a mai afirmat că în 2010 şi 2011 s-au făcut paşi importanţi pentru reformă, iar anul acesta ritmul nu va fi slăbit, menţionând printre reformele ce vor continua pe cea din Sănătate - adică chiar domeniul care a reprezentat scânteia revoltelor de stradă. Contestata lege a sănătăţii a fost retrasă, iar Raed Arafat repus în funcţie, dar protestele nu au încetat Potrivit şefului statului, anul acesta va fi avută în vedere şi o eventuală reorganizare administrativă, dar, a adăugat el prudent, "dacă vor permite condiţiile politice". Transformarea judeţelor în regiuni, idee lansată anul trecut, a fost şi ea trasă pe linie moartă din cauza opoziţiei partenerilor de guvernare ai PDL şi celor din USL.

Pe plan extern, preşedintele a susţinut că România este adepta unei Uniuni tot mai integrate care să tindă spre Statele Unite ale Europei, dar a avut şi critici faţă de întârzierea primirii României în Spaţiul Schengen. Pe deplin nejustificată este considerată de şeful statului şi menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii a lucrătorilor români în nouă state membre ale UE.

Ce a spus şeful statului

  • În faţa propriei instabilităţi şi a celei externe, România a continuat reformele instituţionale.

  • Economia românească a evoluat peste aşteptările multora.

  • În 2010 şi 2011, România s-a situat în topul ţărilor europene în domeniul investiţiior. Prioritatea acordată investiţiilor se menţine şi în bugetul de stat pentru 2012.

  • În ultimii 2 ani, s-au făcut paşi importanţi pentru reformă. Prioritatea pe linia reformelor se menţine în 2012. Voi continua să fiu un partener al guvernului. Va fi continuată reforma sănătăţii.

  • Avem în vedere o eventuală reorganizare administrativă dacă vor permite condiţiile politice.

  • Considerăm pe deplin nejustificate menţinerea restrictiilor pe piaţa muncii a lucrătorilor români în 9 state membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO