Politică

Prima vizită externă a preşedintelui Iohannis: teme de forţă şi atmosferă cordială

Prima vizită externă a preşedintelui Iohannis: teme de...

Autor: Valentina Postelnicu

16.01.2015, 17:20 255

Încă de la plecarea din Bucureşti, Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său este "europenizarea României".

Preşedintele a fost însoţit de principalii săi consilieri, de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care îi este consilier personal, dar şi de general-locotenentul Nicolae Ciucă, noul şef al Statului Major General al Armatei.

După unele emoţii, provocate de o aterizare în condiţii de turbulelenţe meteo (anunţate), preşedintele s-a întâlnit succesiv cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi cu preşedintele Executivului european, Jean Claude Juncker.

”Am mare încredere în domnul preşedinte, sper că va apropia şi mai mult România de Europa, România este o ţară importantă a Uniunii şi Europa nu ar fi completă fără România. Am fost mândru că în 2005, când am fost preşedintele Consiliului European, am semnat la Luxemburg tratatul de aderare a României”, a rememorat şeful Comisiei Europene.

Luxemburghezul Juncker a mărturisit că s-a înţeles foarte bine cu preşedintele român, motivul fiind "un dialect" al limbii germane, care le-a fost limbaj comun.

"Sunt foarte bucuros să vă spun că am găsit nu doar înţelegere, ci şi punct de vedere aproape identic cu al meu la domnul preşedintele Juncker, în mai multe puncte importante pentru România, pentru noi”, a spus Iohannis.

Preşedintele a deschis în cadrul discuţiilor câteva teme semnificative pentru România, în actualul context regional şi european, precum aderarea la Spaţiul Schengen, dar şi raportul MCV. "Domnul preşedinte m-a asigurat de tot sprjinul pentru România, în chestiunea intrării României în spaţiuul Schengen", a spus Iohannis, adăugând că i-a fost promis sprijinul, din partea preşedintelui Comisiei, pentru creşterea gradul de absorbţie al fondurilor europene.

După cele două întâlniri, de la Consiliu şi Comisia Europeană, delegaţia s-a retras la hotelul Sheraton, locul de cazare pe perioada vizitei oficiale.

Seara de joi a fost agitată din cauza incidentelor de la Vevriers şi din regiunea Bruxelles, nivelul de alertă teroristă din capitala belgiană fiind ridicat aproape de maxim. Delegaţia română s-a aflat însă "în deplină securitate", graţie colaborării între autorităţile belgiene şi SPP. De altfel, atmosfera din Bruxelles în cursul serii a fost una normală, membrii delegaţiei fiind sfătuiţi doar să evite transportul cu metroul, pe parcursul vizitei.

A doua zi a vizitei a fost rezervată întâlnirii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Statutul Romaniei de membru al NATO şi UE, precum si Parteneriatul Strategic cu SUA, reprezintă, în definitiv, fundamentul polticii noastre externe şi de securitate",spunea Iohannis după întâlnire.”Faptul că aţi efectuat o vizită la sediul NATO la scurt timp după preluarea mandatului de preşedinte arată un angajament puternic al României faţă de Alianţă şi faţă de apărarea colectivă pe care NATO o furnizează tuturor statelor membre", remarca "numărul unu" al NATO, salutând România pentru că este "un aliat puternic" care a contribuit în nenumărate rânduri la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

Temele de discuţie s-au referit la finanţarea Armatei, în condiţiile evoluţiilor de securitate din regiunea noastră, dar şi la baza de la Deveselu sau prezenţa României în Afganistan.

La finalul vizitei în "centrul" Europei comunitare, Iohannis a avut şi un cuvânt de mulţumire pentru jurnaliştii care i-au reflectat acţiunile.

După momentul vizitei la Bruxelles, aderarea la Schengen va rămâne una din principalele teme cu care preşedintele Iohannis va merge în faţa altor lideri europeni, luna februarie fiind una importantă din acest punct de vedere, pentru că preşedintele va efectua vizite oficiale în Franţa şi Germania.

Săptămâna viitoare, preşedintele va ajunge şi în Republica Moldova.

De asemenea, de importanţă pentru mesajele pe care România le transmite în exterior va fi şi întâlnirea pe care preşedintele Iohannis o va avea cu reprezentanţii Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO