Politică

Primul etnic german din România ales membru al Bundestagului, despre votul în cazul Ponta: "o zi proastă pentru statul de drept din România"

Primul etnic german din România ales membru al...

Autor: Catalina Mihai

09.06.2015, 16:17 878

"Jenant. O zi proastă pentru statul de drept din România: Camera Deputaţilor a respins solicitarea procurorului privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta", a scris, marţi, pe Facebook, Bernd Fabritius, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta.

"Este deja o tradiţie ca parlamentarii români să împiedice clarificarea acuzaţiilor penale aduse aleşilor prin astfel de decizii. Acuzaţia premierului că s-ar face politică cu ajutorul justiţiei e goală de conţinut. Din nou, justiţia este împiedicată de politică. Asta e mult mai rău", a mai scris Fabritius.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.

Într-o declaraţie transmisă de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la votul din Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie şi că regretă că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar şi s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO