Politică

Primul subiect al confruntării Ponta-Iohannis: Votul din diaspora şi prezenţa în secţiile de votare

Autor: Andi Manciu

12.11.2014, 20:42 60

Primul subiect al confruntării dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis a vizat votul din diaspora şi prezenţa reprezentanţilor PSD şi ACL în secţiile de votare din străinătate, dar şi motivul pentru care cei doi candidaţi doresc să devină şef al statului.

Prima întrebare a vizat prezentarea candidaţilor şi a motivelor pentru care doresc să fie aleşi în funcţia de preşedinte.

Ponta a susţinut că are trei motive pentru care vrea să fie preşedinte, primul fiind viziunea pe care a prezentat-o ca prim-ministru şi ca lider USL, respectiv ”sfârşitul regimului Traian Băsescu, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu şi toţi ceilalţi” .

El a susţinut că al doilea motiv este acela ”că nu poţi să faci nimic în conducerea unei ţări fără o echipă”, menţionând că este vorba de propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu în calitate de premier. El a făcut referire şi la Teodor Meleşcanu, după ce iniţial a pronunţat numele lui Theodor Stolojan.

”După doi ani şi jumătate ca prim-ministru, am constatat un lucru pe care cred că îl simt foarte mulţi români, aceea că avem nevoie de stabilitate şi de unitate. A fost foarte multă dezbinare, a fost un regim care se sfârşeşte practic duminică care s-a bazat pe învrăjbirea românilor contra români”, a mai spus Ponta.

Iohannis a fost întrebat la rândul său cine este el şi de ce vrea să fie preşedintele României.

”Sunt candidatul care crede că votul nu este lozincă, ci este un drept, şi al celor din diasporă. Sunt candidatul care crede că toţi trebuie să aibă condiţii să voteze. Sunt candidatul care cred că este nevoie de o schimbare profundă în România, acum după 25 de ani trebuie să avem curajul să spunem stop şi de la capăt, să facem altfel de politică, mai puţin scandal, mai puţină gălăgie, mai multe soluţii”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că a adus în emisiune două mape cu scrisori adresate BEC din diaspora prin care cei din străinătate s-au plâns că nu au putut vota şi că au fost umiliţi.

Iohannis a citat din scrisori câteva pasaje, iar la final a menţionat că i le lasă premierului.

”Domnule prim-ministru, acestea vi le las, poate puneţi pe cineva să răspundă oamenilor să le explice de ce au fost umiliţi la vot. Iar acolo la vot au fost observatori şi aseară fu vorba că noi, Alianţa Creştin Liberală nu am trimis observatori. Am verificat, toate secţiile sunt aici, au lipsit de la PSD 52, de la ACL 19 şi de la alte partide şi formaţiuni mai puţin. Vă las şi asta poate le daţi informaţia colegilor din Guvern”, a declarat Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO