Politică

Principalele puncte si diferentele intre programele economice ale candidatilor la presedintie

Principalele puncte si diferentele intre programele economice ale candidatilor la presedintie

Asa cum se intampla inaintea tuturor alegerilor, afisele candidatilor au impanzit arterele marilor orase

28.10.2009, 00:00 34

Principalii candidati la alegerile prezidentiale din 22noiembrie si sase decembrie au intrat in forta in campaniesprijiniti de programe care pot indica ce tendinte vor imprima eiadministratiei viitoare. Sigur, mandatul unui presedinte esterestrans la anumite atributii, dar nu se poate nesocoti faptul cael - mai ales in conditiile in care suntem - va numi cu siguranta,dupa aceste alegeri, premierul care isi va alcatui apoi omajoritate de guvernare.

Dincolo de constrangerile pe care situatia economica si acordulde imprumut cu institutiile financiare internationale le impun, seobserva in programele economice ale candidatilor diferentemajore.

Mircea Geoana spune ca vremea cotei unice a apus si sugereazarevenirea la cota progresiva. In acord cu tendintele de stanga, elcere majorarea unor taxe pentru veniturile mari. Traian Basescu nuare in program un capitol legat de fiscalitate, dar dindeclaratiile sale stim ca doreste mentinerea cotei unice si araccepta majorarea TVA in caz de necesitate. Programul lui CrinAntonescu cere reducerea cotei unice si a TVA, in acord cuprincipiile liberale.

Chiar daca se poate obiecta ca problema taxarii nu este decompetenta sefului statului, ci a guvernului, fara discutie unprim-ministru desemnat de viitorul presedinte va tine seama deobiectiile acestuia.

Pentru mai multe detalii click aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO