Politică

Pro şi contra lui Mihai Răzvan Ungureanu

Pro şi contra lui Mihai Răzvan Ungureanu

Autor: Andreea Mindrila

08.02.2012, 00:03 806

Decizia de desemnare a lui Mihai Răzvan Ungureanu a împins reacţiile politice pe două piste: întâi în discuţie a fost pusă poziţia de şef al SIE a posibilului viitor premier; în al doilea rând au fost "amendate" legăturile sale strânse cu preşedintele Traian Băsescu. USL, principala forţă a opoziţiei, formată din PSD, PNL şi PC, a anunţat că nu va susţine guvernul condus de Ungureanu.

Liderii principalelor partide de opoziţie PSD şi PNL, Victor Ponta respectiv Crin Antonescu, s-au contrazis într-o conferinţă de presă pe tema participării USL la discuţii cu premierul desemnat, Ponta spunând că Uniunea va participa la întâlnire iar Antonescu susţinând contrariul.

Premierul desemnat l-a sunt ieri pe Victor Ponta, pentru o întrevedere legată de formarea şi învestirea noului guvern, acesta răspunzându-i, potrivit unor surse apropiate celor două părţi, că acceptă să discute cu el, dar decizia politică a USL nu se schimbă, adică nu-i vor susţine guvernul. Andreea Mândrilă

  • Mugur Isărescu, guvernatorul BNR:

"Orice schimbare politică majoră este un factor de stres pentru pieţe, dar poate fi asimilat şi acomodat de către pieţe şi administrat de BNR dacă se derulează într-un cadru constituţional şi este rapid. Până acum nu vedem elemente vizibile de stres pe pieţe, lucrurile sunt sub control si sperăm să rămână aşa."

"Am lucrat bine în anul 2000 cu Răzvan Ungureanu, pe vremea când acesta era secretar de stat în MAE (iar Isărescu era premier - n. red.)

  • Crin Antonescu, preşedintele PNL:

"În momentul în care, sfidând strada, opinia publică, Traian Băsescu vine şi ia un şef de servicii secrete şi îl pune să conducă direct un guvern de marionete al majorităţii corupte, cumpărate, şantajate, vândute, e clar că războiul nostru, al celor care vrem o ţară democratică, cu Traian Băsescu şi clica lui, indiferent câte personaje aparent prestigioase ar cuprinde, e un război, din punct de vedere politic, pe viaţă şi pe moarte."

"Vom vota împotrivă pentru că soluţia nu e cârpeala, improvizaţia pe care poate să o facă Traian Băsescu numai ca actuala coaliţie să rămână la putere, deşi e detestată de majoritatea românilor."

  • Marian Sârbu, preşedintele UNPR:

"Domnul Mihai Răzvan Ungureanu ni s-a părut determinat să discute un grafic de revenire, de creştere a salariilor bugetare, dar după primul trimestru, după cunoaşterea rezultatelor economice ale primului trimestru. Aceasta pare să fie o noutate, cel puţin în ceea ce priveşte determinarea. Repet, Mihai Răzvan Ungureanu pare determinat să adopte un astfel de grafic. Acesta este un element în plus pentru care îi acordăm votul", a spus preşedintele UNPR.

  • Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale:

"Parlamentarii grupului nu au ajuns la o decizie privind susţinerea Cabinetului Ungureanu, o hotărâre urmând să fie luată joi, înainte de votul de învestitură din plen. În momentul în care nu ai un mandat, nu poţi spune nici că eşti de acord, nici că ai rezerve." (Susţinerea celor 17 deputaţi ai minorităţilor, altele decât cea maghiară, este esenţială pentru trecerea guvernului, având în vedere că puterea nu are decât maximum 20 de voturi peste ceea ce înseamnă majoritatea parlamentară.)

  • UDMR pune condiţii pentru susţinerea noului guvern: vrea creşterea salariilor şi a pensiilor

UDMR are condiţii pentru susţinerea noului guvern, pe care urma să le discute aseară, după închiderea ediţiei, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Facultatea de Medicină de la Mureş şi Autostrada Transilvania.

Kelemen a explicat că acest protocol ar trebui să vizeze de la probleme de infrastructură până la probleme legate de învăţământ, liderul UDMR referindu-se la Facultatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş şi la Autostrada Transilvania.

Kelemen Hunor a spus că acestea sunt "chestiuni foarte, foarte punctuale" fără de care UDMR nu poate continua şi nu se poate asigura o stabilitate politică.

El a precizat, de asemenea, că Uniunea va solicita, printre altele, creşterea salariilor şi pensiilor, dacă va exista creştere economică.

"Imediat după ce vom face analiza primului trimestru, vom solicita şi vom discuta şi mărirea salariilor şi pensiilor, dar doar după primul trimestru şi doar în condiţiile în care va exista această creştere economică, şi eu sunt convins că vom găsi resursele financiare şi resursele politice şi resursele în coaliţie pentru a merge în aceste condiţii mai departe", a arătat Kelemen.

Liderul UDMR a afirmat că, din punctul de vedere al Uniunii, stabilitatea politică, stabilitatea economică în 2012, într-un an electoral cu alegeri locale şi alegeri parlamentare, sunt esenţiale şi că această stabilitate poate fi menţinută doar dacă există o guvernare responsabilă, care va asigura în condiţiile economice şi financiare cunoscute creşterea nivelului de trai şi recuperarea pierderilor suferite de fiecare cetăţean.

  • Ioan Oltean, PDL: Va trebui să clarificăm solicitările fiecărui partener de guvernare

Secretarul general al PDL Ioan Oltean a declarat, referitor la protocolul de funcţionare cerut de UDMR, că toate solicitările partenerilor de coaliţie vor fi clarificate în şedinţa de marţi-seară a coaliţiei, astfel încât să fie asigurată stabilitatea guvernării, a ţării şi învestirea guvernului.

"Ne vom întâlni în coaliţie şi vom clarifica fiecare chestiune. Va trebui să clarificăm în această seară solicitările fiecărui partener de guvernare, astfel încât să asigurăm stabilitatea guvernării, stabilitatea ţării şi modul de învestire a noului guvern."

Oltean a spus că, în privinţa solicitării UDMR privind autostrada Transilvaniei, este şi interesul PDL pentru construirea acestei autostrăzi şi că PDL nu are niciun fel de reţinere în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO