Politică

Profitul reinvestit, la un pas de a modifica Codul fiscal

Profitul reinvestit, la un pas de a modifica Codul fiscal

Scopul modificarilor este cresterea competitivitatii economice, spune senatorul PC, George Copos

28.02.2007, 19:21 25

Propunerea legislativa initiata de PC privind scutirea de impozit a profitului reinvestit a trecut ieri de Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, unde are mari sanse sa fie adoptata, ca urmare a noii configuratii parlamentare.
Plenul Senatului a aprobat, ieri, cu 45 de voturi "pentru", 27 de voturi "impotriva" si doua abtineri, propunerea conservatorilor, care a mai fost respinsa in vara, la dezbaterea Codului fiscal.
Pe vremea aceea, conservatorii se aflau inca la guvernare. Dupa ce au intrat in opozitie, conservatorii si-au conditionat votul pentru proiectul bugetului de stat de adoptarea ulterioara a legii privind profitul reinvestit. Ieri insa, secretarul de stat Catalin Doica a spus in plenul Senatului ca Executivul nu sustine proiectul PC, din cauza incapacitatii bugetului de stat de a suplini lipsa banilor din aceste impozite.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza o scadere a incasarilor bugetare din acest an de 0,8% din PIB, adica 3,1 mld RON, daca va fi aplicata propunerea legislativa privind scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Calculele MFP privind ponderea in PIB a pierderilor iau in considerare atat profitul reinvestit, cat si amortizarea accelerata. Evaluarea s-a efectuat pe baza fundamentarii impozitului pe profit estimat pentru anul 2007 si a procentului de reinvestire de 35%, calculat pe baza datelor de bilant la 31.12.2000, an pentru care formularele de bilant ofereau informatii privind profitul reinvestit pentru toti agentii economici", se mentioneaza intr-o nota a MFP referitoare la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Codului fiscal.
Insa liderul PC, senatorul Dan Voiculescu, a sustinut in fata colegilor parlamentari ca prin scutirea de la plata impozitului pe profit nu vor fi pierderi la buget, intrucat vor aparea compensari din TVA incasat suplimentar ca urmare a investitiilor. "Avem nevoie de aceasta initiativa pentru a permite tehnologizarea companiilor romanesti, avand ca scop cresterea competitivitatii", a completat senatorul conservator George Copos.
Reprezentantii PSD si PRM au sustinut ca voteaza initiativa legislativa, motivand prin necesitatea intaririi competitivitatii firmelor romanesti, care deja concureaza cu cele ale UE, prin reinvestirea profitului in retehnologizare.
La Camera, daca partidele isi mentin punctele de vedere de la Senat, legea va trece fara mari emotii. Presedintele Comisiei de buget din Camera Mihai Tanasescu (PSD), fost ministru de finante, spune ca sustine, in principiu, legea.
"Daca se va adopta un amendament in Camera prin care profitul reinvestit sa fie directionat in cresterea companiilor, in cresterea de capital social astfel incat companiile sa devina mai solide, atunci voi vota proiectul. Ii va incuraja pe oamenii de afaceri sa fie mai economi", a spus el.
In situatia in care proiectul trece si de Camera Deputatilor, partidele de la putere se vor vedea in premiera in situatia de a le fi impus un proiect de lege de partidele din opozitie. Si la Camera, desi au de partea lor si voturile minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, majoritatea este potrivnica partidelor la putere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO