Politică

Proiect: Angajaţii ar putea beneficia de o nouă zi liberă

Proiect: Angajaţii ar putea beneficia de o nouă zi liberă

Autor: Alexandru Nanu

23.05.2023, 09:01 2044

Prezenta propunere legislativă are ca scop acordarea unei zile libere plătite salariaţilor, în vederea participării acestora la cursurile de prim ajutor, conform propunerii legislative.

Vineri, 19 mai 2023, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B317/2023 -Propunere legislativă privind efectuarea unor cursuri de prim ajutor de către salariaţi, precum şi drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi, respectiv, ale statului în raport cu aceştia, de mai mult deputaţi USR.

“Prezenta propunere legislativă are ca scop încurajarea urmării unor cursuri de prim ajutor de către persoanele care sunt angajate cu contract de muncă, pentru ca, în situaţia producerii unor accidente să poată acorda primul ajutor de bază. Spre exemplu, “stopul cardio-respirator este o situaţie foarte periculoasă deoarece din momentul în care nu mai există puls, nu mai există posibilitatea ca sângele cu oxigen să fie transportat spre creier şi de aici să fie preluat cel cu dioxid de carbon. Fără această asigurare de oxigen şi eliminare a dioxidului de carbon, creierul începe să sufere modificări ireversibile după doar 3 minute de absenţă a acestui schimb de gaze. După primele 3 minute, creierul începe sa aibă celulele lezate iremediabil, fapt pentm care situaţia este una destul de necesară în a se lua măsuri.”, aşa cum scrie în expunerea de motive a prezentei propuneri.

Ziua liberă se acordă la cererea salariatului, depusă la angajatorul său, însoţită de dovada înscrierii la curs.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO