Politică

Proiectul de lege de cenzură al Poloniei ”Legea Holocaustului” naşte reacţii din partea SUA şi Israel: Este de o mare gravitate orice încercare de distorsionare a adevărului istoric

Proiectul de lege de cenzură al Poloniei ”Legea...

Autor: Răzvan Botea

04.02.2018, 18:12 176

Guvernul polonez a iniţiat o lege prin care să reglementeze conţinutul publicaţiilor despre Holocaust. Astfel, atribuirea în scris sau verbal a crimelor naziste poporului polonez va fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare. Legea a fost aprobată săptămâna trecută, conform Associated Press.

Într-o declaraţie, ministrul de externe al Poloniei a spus că scopul principal al acestei legi, care aşteaptă aprobarea preşedintelui, este de a „proteja adevărul istoric” şi şi-a exprimat speranţa că nu va afecta parteneriatul strategic al Poloniei cu SUA.

Administraţia SUA a cerut Poloniei să renunţe la această iniţiativă deoarece „subminează libera exprimare şi discursul academic” şi că aceasta va tensiona relaţiile cu SUA şi Israel.

Ministerul de externe al Israelului a spus că ţara lor se opune categoric acestei legi.

Într-o declaraţie, părerea Israelului este că „este de o mare gravitate orice încercare de distorsiona adevărul istoric”.

Senatul Poloniei a susţinut această iniţiativă legislativă care a cauzat un conflict diplomatic cu SUA şi Israel. Acesta a făcut apel la repoziţionarea administraţiei americane privind punctul acesteia de vedere conform căruia legea este o ameninţare pentru libera exprimare.

Susţinând că acest proiect va ajuta la a crea Poloniei o imagine mai bună, senatorii au votat joi dimineaţă, 57 declarându-se de acord, 23 împotriva şi două abţineri.

Proiectul de lege aşteaptă promulgarea din partea preşedintelui, care de asemenea o susţine.

Israelul vede aceasta ca pe o încercare de muşamaliza rolul unor polonezi în crimele Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial.

Celebrul lagăr de concentrare de la Auschwitz a fost pe teritoriul Poloniei, acum acesta fiind un muzeu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO