• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Politică

Proiectul de lege de cenzură al Poloniei ”Legea Holocaustului” naşte reacţii din partea SUA şi Israel: Este de o mare gravitate orice încercare de distorsionare a adevărului istoric

Proiectul de lege de cenzură al Poloniei ”Legea Holocaustului” naşte reacţii din partea SUA şi Israel: Este de o mare gravitate orice încercare de distorsionare a adevărului istoric

Autor: Răzvan Botea

04.02.2018, 18:12 172

Guvernul polonez a iniţiat o lege prin care să reglementeze conţinutul publicaţiilor despre Holocaust. Astfel, atribuirea în scris sau verbal a crimelor naziste poporului polonez va fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare. Legea a fost aprobată săptămâna trecută, conform Associated Press.

Într-o declaraţie, ministrul de externe al Poloniei a spus că scopul principal al acestei legi, care aşteaptă aprobarea preşedintelui, este de a „proteja adevărul istoric” şi şi-a exprimat speranţa că nu va afecta parteneriatul strategic al Poloniei cu SUA.

Administraţia SUA a cerut Poloniei să renunţe la această iniţiativă deoarece „subminează libera exprimare şi discursul academic” şi că aceasta va tensiona relaţiile cu SUA şi Israel.

Ministerul de externe al Israelului a spus că ţara lor se opune categoric acestei legi.

Într-o declaraţie, părerea Israelului este că „este de o mare gravitate orice încercare de distorsiona adevărul istoric”.

Senatul Poloniei a susţinut această iniţiativă legislativă care a cauzat un conflict diplomatic cu SUA şi Israel. Acesta a făcut apel la repoziţionarea administraţiei americane privind punctul acesteia de vedere conform căruia legea este o ameninţare pentru libera exprimare.

Susţinând că acest proiect va ajuta la a crea Poloniei o imagine mai bună, senatorii au votat joi dimineaţă, 57 declarându-se de acord, 23 împotriva şi două abţineri.

Proiectul de lege aşteaptă promulgarea din partea preşedintelui, care de asemenea o susţine.

Israelul vede aceasta ca pe o încercare de muşamaliza rolul unor polonezi în crimele Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial.

Celebrul lagăr de concentrare de la Auschwitz a fost pe teritoriul Poloniei, acum acesta fiind un muzeu.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702