Politică

PSD a castigat alegerile la procente, dar PD-L are trei parlamentari in plus

02.12.2008, 19:50 226

La Senat, PSD-PC a obtinut 34,16% fata de cele 33,57% ale democrat-liberalilor, iar la Camera Deputatilor au luat 33,09% fata de 32,36% ale PD-L. Totusi, in urma redistribuirilor PD-L va avea cu doi senatori si cu un deputat in plus.

PNL a obtinut 18,74%, iar la Camera 18,57%, in vreme ce UDMR, a patra formatiune care a intrat in Parlament a castigat 6,39% la Senat si 6,17% la Camera. Structura viitorului Senat va arata astfel: PD-L - 51 de senatori, PSD-PC, 49 de senatori, PNL 26 de senatori si UDMR 9 senatori. PD-L va avea 115 deputati, social-democratii 114 deputati, PNL va avea 65 de deputati, iar UDMR, 22 de deputati.
La Senat, Alianta PSD-PC a fost votata de 2.325.968 de alegatori, PD-L, de 2.312.358, PNL, de 1.291.029 si UDMR de 440.449.
La Camera Alianta PSD-PC a obtinut 2 279 449 de voturi, PD-L 2.228.860 de voturi, PNL 1.279.063 si UDMR 425.008.
Biroul Electoral Central a inceput ieri distributia mandatelor, dupa ce luni au fost aflate numele celor care au fost alesi direct, cu peste 50% plus 1 dintre voturi. Din tabelul alaturat se poate vedea ca acesti parlamentari au obtinut mandatele in judetele in care partidele care i-au propus au o influenta majora.
Este situatia in Harghita, Covasna sau Mures, unde candiatii UDMR au obtinut scoruri record, la Arad unde candidatii PD-L au obtinut in mod direct 7 mandate din 10 sau la Constanta si Vrancea, acolo unde PSD domina de peste 15 ani si unde candidatii social-democrati nu au avut probleme in a se impune. Atribuirea mandatelor in a doua etapa a nemultumit partidele, pentru ca multi dintre cei care s-au clasat pe primul loc au pierdut mandatul in favoarea celor de pe locurile secunde. Este cazul PD-L sector 1, acolo unde in cele patru colegii de la Camera Deputatilor, parlamentarii acestei formatiuni s-au clasat pe primul loc, dar partidul nu a obtinut decat un mandat de deputat pentru Costica Canachet.
Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, si Mircea Geoana, liderul PSD, au criticat legea, acesta din urma afirmand ca sistemul electoral trebuie modificat.
Geoana a precizat ca exista foarte multe colegii in care PSD a pierdut cu 47, 48 sau 49% din voturi si a catalogat drept "nedemocratice" situatiile in care cei care au obtinut locul trei cu 8 sau 9% din voturi au ajuns parlamentari in detrimentul celor dintai.
"Este clar ca aceasta lege trebuie reanalizata", a subliniat Geoana.
Intr-o situatie delicata se afla la Ilfov si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care, desi a obtinut 45% din voturi in colegiul sau, risca sa piarda mandatul la redistribuire in favoarea unui alt coleg liberal care are 17 voturi in plus.
Liberalii au spus insa ca Tariceanu a castigat mandatul, potrivit numaratorii paralele facute la partid. La Turda, un candidat liberal a reusit sa obtina mandatul de deputat, tot la redistribuire, desi se afla in arest.
Virgil Pop, aflat in arestul Politiei Judetene Cluj pentru trafic de influenta, a obtinut un mandat de deputat in urma alegerilor parlamentare, a stabilit ieri Biroul Electoral Judetean Cluj. Conform datelor BEC toti candidatii minoritatilor nationale au obtinut pragul de minimum 10% din coeficientul electoral national, respectiv 21.772.
Minoritatile nationale care isi vor trimite reprezentantii in Parlament sunt: Partida Romilor Pro-Europa, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Federatia Comunitatilor Evreiesti, Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor, Uniunea Bulgara din Banat-Romania, Uniunea Armenilor, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani, Asociatia Macedonenilor, Uniunea Sarbilor, Asociatia Italienilor - Ro.As.It, Uniunea Democrata Turca, Uniunea Ucrainenilor, Comunitatea Rusilor Lipoveni, Uniunea Croatilor, Uniunea Elena, Asociatia Liga Albanezilor, Uniunea Polonezilor si Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania.
Niciun partid care nu a reusit sa treaca pragul electoral de 5% nu a reusit sa treaca nici pragul electoral alternativ, respectiv obtinerea primului loc in 6 colegii de deputat si trei de senator.
Astfel, Partidul Romania Mare, Partidul Noua Generatie, Partidul Verde, Partidul Socialist Roman nu vor face parte din viitorul Parlament, neintrunind conditiile de prag electoral.
De asemenea, niciun candidat independent nu a obtinut majoritatea in colegiul uninominal unde a candidat.

Pentru mai multe detalii click aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO