Politică

PSD a finalizat motiunea cu care spera sa demoleze guvernul

PSD a finalizat motiunea cu care spera sa demoleze guvernul

Mircea Geoana, presedintele PSD

17.09.2007, 18:18 15

PSD a finalizat textul motiunii de cenzura, care a fost ieri aprobat de seful partidului, Mircea Geoana.
"Din punctul meu de vedere textul este omologat. Astazi (ieri - n.n.) i-am dat o ultima lectura. El mai trebuie aprobat de conducerea partidului. Motiunea examineaza esecul ultimilor trei ani de guvernare plus slaba sustinere parlamentara a guvernului. Daca ei nu-si pot trece nici ordonanta de modificare a structurii guvernului, atunci lucrurile nu sunt in regula, acest guvern nu are sutinere si trebuie sa plece", a declarat pentru ZF presedintele PSD Mircea Geoana.
El spune ca, dupa caderea guvernului, vor fi initiate cu partidele discutii pentru reconfigurarea unei majoritati parlamentare.
Titus Corlatean, secretarul general al PSD, a detaliat pentru ZF principalele puncte ale motiunii de cenzura. Potrivit lui Corlatean, motiunea va critica situatia din Sanatate, Educatie, dar se va concentra mai cu seama pe ceea ce social-democratii considera a fi accentuat guvernarea de dreapta, anume inegalitatea sociala.
"Avem sapte ani de crestere economica continua, dar acest lucru nu se resimte in buzunarul oamenilor. Redistribuirea veniturilor este gresita", spune Corlatean. Motiunea va fi aprobata definitiv foarte probabil marti de un for largit de conducere al PSD. Nu doar social-democratii cred ca liberalii se vor confrunta cu o situatie neplacuta, ci si democratii. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, crede ca liberalii vor mai "pupa" un prim-ministru peste 20-30 de ani. El a declarat la finele saptamanii ca PD se va lupta in viitoarele campanii electorale cu PSD, "un partid aflat in plina degringolada, si PNL, un partid care
si-a dat guvernul in franciza. Liberalii, de altfel, or sa mai pupe un prim-ministru abia peste 20-30 de ani".
Liberalii sunt aparent linistiti, iar situatia incerta a motiunii (este posibil ca guvernul sa ramana in functie intrucat nu exista inca o masa critica pentru demiterea lui) le permite sa fie si ironici.
De pilda, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a declarat la finele saptamanii ca anuntul motiunii PSD este "cantecul de lebada al lui Geoana". El considera ca, indiferent ce se va intampla cu motiunea, "e prost pentru Geoana".
"Motiunea PSD bate la usa PSD, nu la usa Guvernului. Mi se pare inoportuna si nici nu a fost elaborata, se bate toba pe o motiune care nu e elaborata, au hotarat sa depuna o motiune si apoi au stabilit care sunt motivele", a spus Orban.
Potrivit sursei citate, PSD nu are niciun motiv sa depun o motiune, pentru ca Guvernul Tariceanu isi face treaba si isi indeplineste sarcinile stabilite cu partenerii din Uniunea Europeana. Ludovic Orban considera ca, oricare ar fi rezultatul motiunii PSD, Mircea Geoana va avea de pierdut. La randul sau, ministrul sanatatii, unul dintre principalii actori vizati de motiune, a sustinut ca depunerea documentului la Parlament ar fi un gest de iresponsabilitate din partea PSD. "Daca PSD e hotarat sa faca motiune de cenzura, e treaba lui. Daca e iresponsabil si nu evalueaza lucrurile, isi asuma toata responsabilitatea fata de cetatenii Romaniei", a spus Nicolaescu, care a adaugat ca PNL va pleca singur de la guvernare, daca nu isi va indeplini promisiunile catre cetateni. Intrebat despre presupusele negocieri pe care partidele aflate la guvernare le-ar avea cu PSD, despre care a vorbit in urma cu o saptamana senatorul Frunda Gyorgy, Nicolaescu a sustinut ca la mijloc ar fi "o greseala de traducere".
In acest moment nu este nimic sigur. Daca toti parlamentarii PSD, PD si PLD voteaza pentru motiune, atunci guvernul cade. Dar in interiorul PSD exista oameni care se tem ca indepartarea guvernului va conduce la anticipate, pentru care partidul nu este pregatit.

CE acuza motiunea

In ultimii trei ani ai guvernarii de dreapta, polarizarea sociala s-a accentuat.
In ciuda faptului ca avem sapte ani de crestere economica continua, prea putini oameni resimt acest lucru in buzunarul lor.
Redistribuirea veniturilor este facuta gresit.
Educatia este la pamant si este nevoie de 7% din PIB (8 mld. euro) pentru acest sector.
Reforma in sanatate este gresit conceputa.
Guvernul a esuat in politicile de accesare a fondurilor europene nerambursabile, iar Romania pierde bani europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO