Politică

PSD/ALDE au depus un nou proiect pentru Fondul Suveran deşi la Finanţe un astfel de proiect este gata din august

PSD/ALDE au depus un nou proiect pentru Fondul Suveran...

Autor: Iulian Anghel

20.11.2017, 00:05 463

Parlamentarii PSD şi ALDE au depus la finele săptămânii trecute în parlament un proiect pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) deşi la Ministerul Finanţelor există încă din august un proiect de infiinţare a unui astfel de fond suveran. Un alt proiect depus priveşte înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a României (BDR).

Dacă Fondul Suveran din proiectul Finanţelor cuprinde 27 de companii şi un aport în numerat de 1,8 miliarde de lei, Fondul parlamentarilor cuprinde 89 de companii, având un capital social de 9 miliarde de lei.

Înfiinţarea unui fond suveran de investiţii este o iniţiativă cuprinsă în programul de guvernare al PSD. În august, Finanţele au finalizat şi publicat proiectul FNDI, instituţie care poate, potrivit proiectului, să vândă pachete de acţiuni din portofoliu, cu condiţia ca statul să nu ajungă acţionar minoritar. FNDI lua, potrivit aceluiaşi document, forma unei societăţi de intermediere financiară pe acţiuni cu acţionar unic statul român pe întreaga durată de funcţionare.

Fondul ar urma să producă surse de finanţare pentru proiecte ale statului - spitale, autostrăzi -, dar doar „în condiţii de rentabilitate economică şi sustenabilitate financiară“.

Capitalul social al FNDI urma să fie format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni deţinute de stat la societăţile rentabile care se vor afla în portofoliul său (Transelectrica, Hidro­electrica, Romgaz etc.), precum şi din aport în numerar în valoare de 1,8 miliarde de lei. Doar societăţile rentabile erau incluse în fond.

Scopul fondului era acela de a fi un catalizator în atragerea de fonduri private (bănci, fonduri de pensii, fonduri de investiţii) care, alături de fondurile proprii, să asigure finanţarea unor proiecte de investiţii a căror punere în practică va antrena un efect de multiplicare economică atât pe orizontală, cât şi pe verticală.

Acum la Parlament a apărut un alt proiect care seamănă cu cel al Finanţelor, doar că nu mai avem de-a face cu 27 de companii, ci cu 89 de companii. De asemenea, aportul în natură este de 9 miliarde de lei şi nu de 1,8 miliarde de lei.

Potrivit Mediafax, PSD-ALDE au depus, în Parlament şi legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Dezvoltare a României - S.A.

Proiectul de lege prevede că "BRD - S.A. (Banca) este o entitate juridică autonomă şi independentă capabilă să încheie orice tip de contracte în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale, poate participa la achiziţi publice şi poate deţine sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate".

Obiectivul Băncii este de a sprijini anteprenoriatul şi dezvoltarea socio-economică a României prin promovarea investiţiilor şi asigurarea finanţării, prin derularea de servicii financiare şi de consultanţă, şi prin emiterea de titluri de valoare şi strângerea de fonduri sau de capital în scopul susţinerii acestor servicii, se arată în proiectul de lege, potrivit Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO