Politică

PSD cere anularea votului si aduce acuzatii grave taberei Basescu privind presupuse fraude

PSD cere anularea votului si aduce acuzatii grave taberei Basescu privind presupuse fraude
08.12.2009, 23:02 58

PSD a depus ieri la Curtea Constitutionala o cerere de anulare aalegerilor prezidentiale si de repetare a scrutinului, acuzandfraudarea alegerilor.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri ca,potrivit unor informatii pe care le-a primit, democrat-liberaliiBlaga, Berceanu si Videanu au cerut prefectilor, in urma uneiintalniri pe care au avut-o la MAI, sa stearga imaginile filmate decamerele video la sectiile speciale.

Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI)au spus ca acestia nu au acces la aceste inregistrari, potrivitlegii.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca el acastigat, de fapt, alegerile si a cerut Curtii sa se pronunteasupra corectitudinii scrutinului deoarece democratia din Romaniaeste in pericol.

Potrivit rezultatelor finale anuntate luni de Biroul ElectoralCentral (BEC), Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale cu50,33% in fata candidatului PSD Mircea Geoana, care a obtinut49,66%.

"Multi romani erau fericiti in urma cu doua zile pentru capentru prima data in ultimii douazeci de ani stanga si dreaptaromaneasca gasisera un acord de colaborare, aveam o majoritateclara, un prim-ministru desemnat si un program de guvernare pentrua scoate tara din criza si in numai cateva ore o masina infernalade cumparare si de fraudare a votului a schimbat vointa suverana apoporului roman", a spus Geoana.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, cel care a depuscererea la Curte, a declarat ca printre neregulile invocate incererea de anulare se numara mita electorala, procese-verbale careau fost modificate dupa ce au plecat de la sectia de vot catrebirourile electorale judetene, CNP-uri falsificate, oameni care auvotat de mai multe ori si turism electoral.

Dragnea a declarat ca vor fi aduse in scurt timp si dovezile defraudare. El a subliniat ca Autoritatea Electorala Permanenta afinalizat verificarea CNP-urilor de la alegerile euro parlamentaresi a identificat circa 13.000 de cazuri de vot multiplu,documentatia urmand sa plece catre Ministerul de Interne pentru ademara cercetari.

PD-L despre gestul PSD: penibil

Reactia PD-L nu a intarziat sa apara. Prim-vicepresedintelepartidului, Adriean Videanu, a declarat ca demersul PSD este unul"penibil".

"Consideram ca demersul facut de PSD este o tentativa penibilade presiune publica, in ideea de a incerca sa influenteze, indispretul democratiei, deciziile autoritatilor publiceresponsabile", a spus Adriean Videanu.

"In toate birourile sectiilor de vot au fost in majoritatecoalitia formata din PSD, PNL, UDMR, PRM si PNG. Ni se pare absolutinadmisibil si penibil sa vii astazi si sa contesti exact pe ceicare ti-au fost aliati si care au semnat procesele-verbale de lasectiile de votare", a mai spus Videanu.

Potrivit rezultatelor, Traian Basescu a castigat alegeriledatorita voturilor romanilor din strainatate. Daca Geoana a avut cu15.000 de voturi mai multe in tara, Basescu a avut un avans de85.000 de voturi in strainatate.

Videanu a adaugat ca in strainatate toate sectiile de vot aufost stabilite prin ordin al ministrului de externe, CristianDiaconescu.

Diaconescu a respins afirmatiile liderului de mocrat-liberal sia declarat ca in calitate de ministru de externe s-a opus"aberatiilor" premierului Emil Boc de a se infiinta zeci de sectiide vot in strainatate, "fara acoperire financiara si depersonal".

"Cer sa se faca publica stenograma acelei sedinte de Guvern", aspus el, care a sustinut ca dupa plecarea PSD de la guvernaresectiile de vot din strainatate au fost infiintate de ministrulinterimar de externe, Catalin Predoiu. Curtea Constitutionala poatedispune anularea alegerilor in cazul in care votarea si stabilirearezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modificeatribuirea mandatului. In acest caz, Curtea va dispune repetareaturului de scrutin in a doua duminica de la data anulariialegerilor.

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele sicandidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3zile de la inchiderea votarii, cererea trebuind sa fie motivata siinsotita de dovezile pe care se intemeiaza. Astazi expira termenulde depunere la Curtea Constitutionala a cererilor de invalidare aalegerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO