Politică

PSD ia distanta de Iacobov si Mischie

28.01.2005, 00:00 20

Lideri ai PSD au comentat ieri situatia in care se gasesc un fost si un actual membru ai formatiunii, nume sonore in partid: omul de afaceri Corneliu Iacobov, anchetat penal in dosarul Rafo, si fostul lider PSD de Gorj, Nicolae Mischie, arestat preventiv sub acuzatii care fac obiectul a cinci dosdare diferite, care cuprind abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta si luare de mita.
Miron Mitrea, vicepresedinte al PSD, a declarat ieri ca daca se dovedeste ca omul de afaceri Corneliu Iacobov este vinovat, acesta ar trebui exclus din partid, intrucat afecteaza imaginea formatiunii politice din care face parte.
Si Ion Iliescu se pronuntase, cu o seara inainte, in privinta delimitarii politice de Iacobov. Fostul presedinte al tarii afirmase ca Iacobov nu ar trebui sa se mai regaseasca in randurile PSD daca acuzatiile ce ii sunt aduse vor fi dovedite.
In acest context, Miron Mitrea, unul dintre oamenii loiali fostului presedinte, a subliniat ca este de acord cu Ion Iliescu, nu numai in aceasta privinta: "Sunt de acord cu opiniile lui Ion Iliescu in general, in aceasta perioada.  Eu, de obicei, spun ceea ce spune Ion Iliescu".
Date fiind circumstantele din launtrul PSD, aceasta asertiune poate fi contorizata nu in categoria celor de curtoazie la adresa lui Ion Iliescu, ci de loialitate declarata la adresa fostului presedinte al tarii. Miron Mitrea era deja incadrat deja in categoria fidelilor lui Ion Iliescu, insa, in ultima vreme, o serie de declaratii ale unor lideri locali in care aparea numele lui miron Mitrea ca virtual presedinte al PSD il nominalizau pe Mitrea intre emulii fondatorului acestei formatiuni.
Prejudicii de imagine aduce PSD si Nicolae Mischie, fost lider de Gorj al acestui partid in ultimii opt ani, considera Miron Mitrea. Vicepresedintele PSD a facut o declaratie care poate fi citita drept o delimitare de Mischie:"Sper (n.r. referindu-se la Nicolae Mischie) sa fie un exemplu pentru colegii mei asupra felului in care se administreaza puterea".
Fost presedinte al Consiliului Judetean Gorj in ultimii opt ani, din partea PSD, Nicolae Mischie i-a acuzat pe Adrian Nastase, presedintele PSD, si pe deputatul de Gorj, Victor Ponta, ca ar sta in spatele deciziei justitiei de cercetare a sa sub arest preventiv.
Ieri, Adrian Nastase a raspuns acestor acuzatii: "Ar fi extraordinar ca noi, din opozitie, sa controlam Parchetul. Nu cred ca domana Macovei va fi de acord cu acest tip de reforma in justitie. Sa fim seriosi.E vorba de o actiune care se desfasoara, cred, pe baza unor probe."
Nastase a afirmat ca "intelege supararea lui Mischie" si ramane ca Parchetul sa prezinte argumentele impotriva fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Insa, liderul PSD sustine ca arestarea si cercetarea lui Mischie nu aduc prejudicii de imagine partidului la a carui conducere se afla.
Declaratia lui Mischie a primit si replica deputatului Victor Ponta, care afirma ca nu are nici un amestec in acest caz. "Nu cred in dosare la comanda",  a afirmat Ponta.
Mai rezervata in comentarii politice, Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei, a facut aprecieri legate de procedura juridica in cazul Mischie. Mai exact, daca se justifica arestarea preventiva in cercetarea acestui dosar. "Principiul meu, pentru toata lumea, este ca cercetarea in stare de libertate este regula", a declarat fostul ministru al justitiei.
Atat Adrian Nastase, cat si Rodica Stanoiu nu s-au pronuntat ieri in legatura cu situatia omului de afaceri Corneliu Iacobov, cercetat penal in cazul Rafo, care la inceputul saptamanii a poposit cateva ore la sediul PSD. Mai precis, cu doar o zi inainte de chemarea sa la Prchetul National Anticoruptie.
O dieferenta de statut actual al celor doi este faptul ca Mischie nu mai este membru cu drepturi depline in PSD, el fiind suspendat de partid dupa ce a solicitat acest demers, in timp ce Iacobov este membru al filialei de la Bacau a pSD, la a carei conducere s-a aflat pana de curand, in calitate de vicepresedinte. Nu mai este asadar in conducerea PSD Bacau, este simplu membru.
Aceste declaratii indica o schimbare de atitudine la PSD, care pana deunazi blama actuala putere ca lupta impotriva coruptiei din vendeta politica, o aluzie la faptul ca primii adusi la PNA au fost reprezntanti ai PSd, nu si oameni politici sau apropiati ai actualei puteri.
PSD se delimitase mai devreme de Mischie, considerat o emblema dintre cele mai sugestive pentru sintagma "baroni locali". Anchetarea sa a inceput in timpul fostei puteri, mai precis in vara anului trecut, cand PNA a anuntat ca il cerceteaza si a anuntat, mai apoi, ca incepe urmarirea sa penala. Aceste demersuri ale PNA au coincis cu suspendarea sa bilaterala din partid. Aducerea ca atare in arest preventiv a avut loc in aceasta saptamana.
De cealalata parte, Iacobov, desi a fost in mai multe randuri acuzat de catre fosta opozitie ca ar reprezenta sintagma "client politic" al partidului care s-a aflat la guvernare, nu s-au semnalat delimitari fata de persoana sau activitatea sa.
Comentariile au fost facute inaintea intrunirii conducerii executive cu parlamentarii partidului, convocata pentru a discuta planurile de reformare a PSD si pentru a stabili strategia politica in viitoarea sesiune parlamentara. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO