Politică

PSD il acuza pe Basescu ca vrea sa creeze "un val de euroscepticism"

22.06.2005, 20:43 12

Problema fondurilor pe care Romania ar urma sa le primeasca de la Uniunea Europeana, dupa aderare, a ajuns o tema de disputa interna intre PSD si Presedintie.

Prin vocea liderului sau, Mircea Geoana, PSD sustine ca presedintele Traian Basescu incearca sa creeze "un val de euroscepticism" prin afirmatii precum cele referitoare la ipoteza ca Romania sa renunte la o parte din banii de la Bruxelles sau prin atacuri lansate de seful statului la adresa unor lideri europeni.



Problema banilor

Presedintele a declarat luni si ieri ca Romania ar putea renunta la doua dintre cele 30 de miliarde de euro pe care ar urma sa le primeasca, in intervalul 2007-2013, daca celelalte 10 state care s-au integrat in UE in 2004, plus Bulgaria vor ajunge la un acord prin care accepta ca fondurile lor sa fie diminuate. Aceasta pozitie a fost aparata, ieri, de ministrul roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, aflat in vizita la Londra.

Geoana respinge o atare ipoteza si spune ca nu prin renuntarea la sumele negociate (tehnic sunt negociate doar sumele pentru 2007-2009) se poate gasi solutia la rezolvarea problemelor UE, ci, dimpotriva, Romania trebuie sa insiste pentru banii promisi, tocmai pentru ca are nevoie de ei pentru a se putea integra.

"Mi se pare putin indecent sa renuntam, noi, la doua miliarde. De ce sa renuntam? Si asa sunt, cred eu, prea putini pentru Romania", a spus Geoana.

Liderii UE nu au reusit, saptamana trecuta, sa ajunga la un acord asupra bugetului comunitar, intrucat nici unul dintre liderii vechilor state nu a dorit sa renunte la o parte din fondurile proprii pentru a finanta extinderea.

Aflat la Londra, ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat, la BBC World, ca, indiferent de rezultatul la care vor ajunge liderii europeni, Romania va beneficia de fonduri europene importante, iar, la circa 40 de miliarde de euro (cat era prevazut initial pentru Romania, pentru 2007-1013), "nu mai conteaza un plus sau minus de 10%".



Problema liderilor

Traian Basescu a declarat, ieri, la Radio France International, ca, in parte, blocajul la care s-a ajuns in Uniune este datorat liderilor europeni care au vorbit cetatenilor doar despre faptul ca trebuie sa dea bani pentru extindere, dar nu si despre realitatea ca aceeasi extindere contribuie la cresterea economica a tarilor lor.

"Nu-ul francez si cel olandez (asupra Constitutiei UE - n.n.) sunt generate de teama electoratului celor doua tari de a continua sa contribuie financiar la extinderea Europei. Se contabilizeaza - si asta cred ca a fost una din erorile politicienilor vest-europeni - contributia acestor tari la extinderea europeana. Nimeni nu contabilizeaza avantajele pentru tari ca Franta, Germania, Olanda si multe altele, a extinderii pietei in Romania. (...) S-a creat o piata (in Romania - n.n.) care mentine un important numar de locuri de munca si aduce venituri consistente cetatenilor UE", a spus Basescu.

PSD nu impartaseste pozitia presedintelui si gaseste, dincolo de spusele sale, un interes ascuns. Mircea Geoana a declarat, ieri, ca, prin astfel de afirmatii, Basescu doreste sa se puna in fruntea unui val eurosceptic in Romania: "Si cred ca, in mod deliberat, provoaca liderii europeni, starneste intrebari si temeri in opinia publica romaneasca, pentru ca simte ca aci este, eventual, un culoar politic pe care il poate exploata".

Liderul PSD crede ca exista o legatura intre "manierea brutala" in care Basescu a redirectionat PD catre doctrina populara, pentru ca popularii europeni sunt mai sceptici in privinta extinderii UE.

Sa-l acuze pe Basescu de anti-europenism este o tema a PSD. De-a lungul vremii, PSD a calificat drept "anti-europenana" orice pozitie mai critica a presedintelui fata de Europa. A facut-o inca din campania electorala trecuta, cand Basescu a criticat Franta pentru contractul cu Vinci, dar si atunci cand a vorbit de strangerea legaturilor cu Washingtonul si Londra. El insusi cunoscut ca un pro-american, Geoana a spus ca pozitia lui Basescu slabeste forta Romaniei in UE.

Ieri, intr-un comunicat separat, PSD il critica din nou pe Basescu afirmand ca este "iresponsabil" atunci cand afirma ca "vointa sa este de a nu respecta angajamentele luate de Romania pentru a deveni membru UE". Comunicatul se refera la o declaratie de luni a presedintelui, potrivit careia "Romania nu va tine permanent linia si obiectivele Europei sociale", pentru ca, mai intai, trebuie sa devina puternica economic pentru a putea finanta programe sociale. PSD spune ca, prin aceste declaratii, Basescu spune, de fapt, ca nu vrea sa respecte ceea ce s-a negociat cu UE, anume, concentrarea pe activitatile sociale.



Kroes: Bulgaria este pregatita, Romania nu!

Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a declarat, ieri, ca Bulgaria a inregistrat progrese importante in acest domeniu si este pregatita sa adere la Uniunea Europeana, in timp ce Romania mai are un drum lung de parcurs. "Bulgaria a inregistrat progrese enorme in 2004, in special in domeniul ajutoarelor de stat. Daca ar trebui sa luam o decizie astazi, raspunsul ar putea fi afirmativ", a precizat comisarul, cu ocazia unei audieri in Parlamentul European. Pe de alta parte, ea s-a aratat mai putin optimista cu privire la Romania, considerand ca aceasta "nu este inca pregatita" pentru aderare. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO